Poslovna scena
StoryEditor

Troškovi financiranja utjecali na lošije poslovanje Arenaturista

01. Kolovoz 2016.

Arenaturist je u prvih šest mjeseci upihodovala 98,5 milijuna kuna što je 4 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je gubitak dosegnuo 64,5 milijuna kuna, 20,2 milijuna više nego u prvom polugodištu 2015., stoji u financijskom izvješću te turističke kompanije. Na ukupno lošiji rezultat Arenaturista utjecali su, uz ostalo i troškovi financiranja, međutim u izvješću se navodi kako će pozitivan efekt zamjene vlasničkog kredita bankovnim kreditom, uz znatno nižu kamatnu stopu i povoljniju otplatu, u sljedećem razdoblju umanjiti negativni efekt konačnog obračuna kamata po vlasničkom kreditu, navodi se u izvješću, objavljenom u petak.

Sunčanom Hvaru porasli prihodi ali i gubitak

Poslovni rashodi tvrtke u prvom polugodištu iznosili su 141,7 milijuna kuna i bili su veći za 11,4 milijuna kuna ili 9 posto u odnosu na isto razdoblje 2015. Uprava objašnjava kako je do povećanja poslovnih rashoda došlo zbog većeg obujma poslovanja, pogotovo u brendiranim hotelima, ali i zbog intenzivnijih priprema za ranije otvaranje objekata.

Isto tako, naglašava se i kako je povećanje poslovnih rashoda zabilježeno radi otpisa nenadoknadive vrijednosti ulaganja u apartmane Lolita čija je rekonstrukcija završena u lipnju, te objekta Valovine u ukupnom iznosu od tri milijuna kuna.

S druge strane, Uprava Arenaturista smatra kako polugodišnji rezultati poslovanja ukazuju na uspjeh brendiranih objekata, jer su u promatranom razdoblju 57 posto ukupnih prihoda tvrtke ostvarili takvi objekti, posebice Park Plaza Arena i Park Plaza Belvedere.

Dukat u prvom polugodištu ostvario neto dobit od 38,8 milijuna kuna

U izvješću se navodi i kako su objekti Arenaturista u srpnju imali značajan porast posjetitelja u svim tipovima smještaja, dok su najave za kolovoz 7 posto veće u odnosu na lanjsko ostvarenje, a za rujan 13 posto.

Na porast prihoda i operativnog rezultata iznad planiranih veličina, procjenjuju u kompaniji, trebali bi utjecati povećanje fizičkih pokazatelja poslovanja, odnosno povećanje prosječnih cijena.

25. travanj 2024 19:04