Poslovna scena
StoryEditor

Troškovi konverzije kredita odveli u "crveno" Erste grupu u 2015.

24. Ožujak 2016.
Piše:
lider.media

Erste grupa je u prošloj godini ostvarila gubitak od 769 milijuna kuna, dok je 2014. imala neto dobit od 412 milijuna kuna.

Na prošlogodišnji su financijski rezultat ponajviše utjecali troškovi konverzije kredita u švicarskim francima, izvijestili su u četvrtak iz Erste&Steiermärkische Bank.

Erste grupa je u prošloj godini ostvarila gubitak od 769 milijuna kuna, dok je 2014. imala neto dobit od 412 milijuna kuna, a na prošlogodišnji su financijski rezultat ponajviše utjecali troškovi konverzije kredita u švicarskim francima (CHF), izvijestili su u četvrtak iz Erste&Steiermärkische Bank (ESB).

- Najznačajniji utjecaj na financijski rezultat imali su troškovi konverzije CHF kredita, koji su dosegli iznos od 986 milijuna kuna. Iako je u potpunosti poštivala zakonske izmjene, stavivši poseban naglasak na komunikaciju s klijentima u tom kontekstu, Erste banka je s ciljem zaštite svojih interesa Ustavnom sudu RH podnijela prijedlog za ocjenom ustavnosti navedenih zakonskih izmjena, navodi se u priopćenju Erste banke.

Dodatno su na financijske rezultate ESB grupe u prošloj godini utjecali i jednokratni troškovi povezani s umanjenjem vrijednosti goodwilla za Erste Card Club, u ukupnom iznosu od 334 milijuna kuna. "Niske stope makroekonomskog rasta, povećani regulatorni zahtjevi, ubrzani proces digitalizacije i povećanje konkurencije, posebice inozemne, faktori su koji predstavljaju značajan izazov za kartično poslovanje u dugoročnoj perspektivi", ističu iz Erste banke.

ESB grupe, uz matičnu Erste&Steiermärkische Bank, uključuje i ovisna društva Erste Nekretnine, Erste&Steiermärkische S-Leasing, Erste Bank, Podgorica, Erste Card Club grupu te Erste Factoring.

- Iako su najveći utjecaj na naš financijski rezultat u 2015. imali jednokratni negativni učinci zakonskih izmjena u vezi konverzije CHF kredita, drago nam je što smo zadržali stabilan trend operativnog poslovanja i dodatno učvrstili svoju poziciju na hrvatskom bankarskom tržištu, izjavio je predsjednik Uprave Erste&Steiermärkische Bank Christoph Schoefboeck.

Ukupna aktiva Erste grupe krajem 2015. iznosila je 68,2 milijarde kuna, što je 2,2 posto manje u odnosu na kraj 2014. godine.

Ukupni krediti grupe na zadnji dan prošle godine iznosili su 46,2 milijarde kuna, što je u odnosu na kraj 2014. godine pad za 1,2 posto. Istodobno su ukupni depoziti grupe krajem 2015. iznosili 41,4 milijarde kuna, što je 9 posto više u odnosu na kraj 2014., kada su iznosili 38 milijardi kuna, navodi se u priopćenju.

Nekonsolidirano financijsko izvješće za Erste&Steiermärkische Bank pokazuje da je ta banka lani ostvarila neto gubitak od milijardu kuna, u odnosu na neto dobit od 232 milijuna kuna ostvarenu u 2014.

- Neto gubitak također je najvećim dijelom posljedica troškova konverzije CHF kredita, a drugim dijelom i umanjenja vrijednosti ulaganja u podružnicu Erste Card Club, navodi se u priopćenju.

Ukupna aktiva Erste banke krajem prosinca 2015. iznosila je 59 milijardi kuna, što je na godišnjoj razini smanjenje za 2 posto. Ukupni krediti banke na dan 31. prosinca 2015. iznosili su 38,8 milijardi kuna, što je 2 posto manje u odnosu na kraj 2014. godine, dok su ukupni depoziti porasli za 6,7 posto i krajem prošle godine iznosili 39,7 milijardi kuna.

Iznoseći očekivanja za ovu godinu, iz Erste banke ističu kako će u ovoj godini "nastaviti pratiti financijske potrebe građana, a intenzivan fokus i dalje će biti na poduzetničkom bankarstvu, kao i na praćenju svih kvalitetnih projekata koji općenito potiču razvoj realnog sektora i rast zaposlenosti".

25. travanj 2024 22:47