Poslovna scena
StoryEditor

Tvrtke trebaju više žena u upravama kako bi uspješnije poslovale

26. Ožujak 2015.
Piše:
lider.media

Teško je i pobrojiti sve studije koje su nepobitno utvrdile vezu između veće zastupljenosti žena na najvišim položajima i uspješnosti tvrtki te ravnopravnost muškaraca i žena u predispozicijama za upravljačka radna mjesta.

Od mnogih uglednih imena koja su se bavila tom temom spomenut ću samo dva – MIT i McKinsey u svojim su studijama utvrdili da tvrtke u čijim su upravama podjednako zastupljene žene i muškarci ostvaruju bolje rezultate od onih u kojima prevladavaju muškarci. 

Da se itekako isplati ravnopravan odnos muškaraca i žena te ravnoteža u njihovoj zastupljenosti na upravljačkim položajima, svjedoči i primjer tvrtke u kojoj radim. Coca-Cola HBC Hrvatska jedna je od rijetkih koje se mogu pohvaliti podjednakom zastupljenošću muškaraca i žena među menadžerima. Ipak, unatoč mnogim dokazima da se veća uključenost žena u upravljanje tvrtkama isplati, pomaci prema većoj, ravnopravnoj zastupljenosti žena na upravljačkim položajima još nisu dovoljni.  

Njemačka ‘kvota 30 posto‘ Danas u Europskoj uniji i dalje imamo manje od 15 posto žena među članovima uprava iako je njihov udio među građanima Europske unije s fakultetskom naobrazbom čak 60 posto. Njemačka je ovih dana donijela zakon kojim obvezuje tvrtke na najmanje 30-postotnu zastupljenost žena u nadzornim odborima. Iako je bilo zagovornika da se kvota odmah uvede i za uprave tvrtki, za sada to nije postignuto. Njemačka se donošenjem takva zakona pridružila državama poput Francuske, Italije ili Danske koje su upravo tako odlučile ubrzati jačanje zastupljenosti  i uključenosti žena u upravljanje tvrtkama. Bivša potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding zagovarala je uvođenje kvota i na razini cijele Europske unije ako tvrtke samostalno ne naprave velik iskorak.

O tome jesu li kvote dobro rješenje raspravlja se već godinama, a rasprave postanu osobito žive oko Dana žena, kad se obično organizira mnogo događaja i rasprava posvećenih ženskim temama, pa i onima o njihovu položaju u poslovnome svijetu. O kvotama se tako prije nekoliko dana razgovaralo i na Konferenciji o jačanju žena u poduzetništvu koju su u Zagrebu zajedno organizirali HUP i EBRD. Zanimljivo je da su neke vrlo uspješne žene koje su prije i same bile protiv uvođenja ženskih kvota na konferenciji istaknule da su promijenile mišljenje i počele podupirati tu ideju.

Ravnopravnost – posao za 21. stoljeće Naime, promjene su, poručile su, prespore i čini se da ćemo se bez zakonske prisile još poprilično načekati do ravnopravnog odnosa između muškaraca i žena na menadžerskim i vodećim položajima. Uz ostalo, na tom se skupu zaključilo da će se uloga žena u poslovnom  svijetu teško promijeniti sve dok društvo u cjelini brigu za obitelj bude shvaćalo ponajprije kao žensku  odgovornost. Tek kad to postane jednakom obvezom žena i muškaraca, žene će u profesionalnoj karijeri moći biti ravnopravne muškarcima.

O tome kako omogućiti da se više žena uspne do voodećih radnih mjesta razgovaralo se prošlih desetak dana u nekoliko prigoda i u Ujedinjenim narodima. Imala sam priliku kao članica HUP-ova izaslanstva sudjelovati na konferenciji koju su zajedno organizirali Svjetski sporazum UN-a i UN-ova organizacija Žene te uživo slušati nadahnuto izlaganje glavne govornice Hillary Clinton.

Njezina je glavna poruka bila da, iako je u posljednjih dvadeset godina učinjen vidljiv pomak, puna uključenost i ravnopravnost žena ostaje velik i nedovršen posao za 21. stoljeće. Posebno je istaknula gospodarsku važnost toga pitanja na primjeru SAD-a: kad bi zaposlenost žena bila na razini muškaraca, američko bi gospodarstvo poraslo za 10 posto.  

Na spomenutoj UN-ovoj konferenciji upozoreno je i na snažan utjecaj medija na opću percepciju uloge i mjesta žena u društvu. Glumica Geena Davis, koja je također sudjelovala na konferenciji, s pomoću svoje organizacije Spol u medijima nastoji utjecati na ravnopravnost žena i muškaraca, razbijanje stereotipa i stvaranje različitih ženskih uloga na televiziji i filmu. U kontekstu svega rečenog i, prije svega, nepobitnih dokaza o tome da su žene jednako sposobne te da se njihova veća uključenost u upravljanje itekako isplati, rekla bih da je više žena na menadžerskim i vodećim položajima za tvrtke nešto čemu trebaju težiti i što moraju postići što prije, ne zbog prijetnje uvođenja zakonskih kvota, nego zbog interesa svojih dioničara i drugih dionika.

19. travanj 2024 17:28