Poslovna scena
StoryEditor

U Gospodarskoj komori Budimpešte osnovan Odjel za promicanje hrvatskih gospodarskih veza

11. Lipanj 2016.

Na inicijativu Zsuzsanne Novak iz Budimpešte i Márije Gunzinám, vlasnice tvrtke Privilegium iz Belog Manastira, u Gospodarskoj komori Budimpešte potkraj svibnja osnovan je Odjel za promicanje hrvatskih gospodarskih veza. Novak i Gunzinám njegove su supredsjedateljice. Istodobno s njegovim osnivanjem Privilegium je organizirao međunarodnu gospodarsku konferenciju na kojoj je velik dio sudionika pokazao zanimanje za ulaganje u Hrvatsku.

Privilegium je još prije tri godine organizirao sličnu konferenciju u Gospodarskoj komori Budimpešte da bi informirala potencijalne mađarske ulagače o investicijskim mogućnostima, zakonskim uvjetima, natječajima, poreznim olakšicama i poticajima u Hrvatskoj. U posljednje dvije godine njegovim je posredovanjem registrirano dvadesetak novih tvrtki većinom u vlasništvu Mađara, ali i Nijemaca. Najviše ih je u Osiječko-baranjskoj županiji, a neke su i na drugim područjima Hrvatske. Tako je otvoreno oko 55 novih radnih mjesta.

– Dogovaramo osnivanje još pet novih tvrtki. Naša tvrtka nudi cjelokupnu uslugu savjetovanja: od istraživanja tržišta preko osnivanja tvrtke i izrade vizualnog identiteta do pružanja usluge sjedišta i savjetovanja o razvoju poslovanja, pisanju projekata, pronalaženju poslovnih partnera i sličnome – kaže Gunzinám.

Ističe da je iskoristila ulazak Hrvatske u Europsku uniju te je iskustvo i znanje stečeno u Mađarskoj, u kojoj je radila od 1991., odlučila primijeniti u Hrvatskoj koja nudi mnogo subvencija i povlastica za strane ulagače, zbog čega se potencijalnim ulagačima mogu predstaviti izvrsni argumenti.

30. travanj 2024 21:04