Poslovna scena
StoryEditor

‘U Gredelju nije 700 ljudi viška‘

18. Rujan 2012.

Radnici Tvornice željezničkih vozila Gredelj okupili su se danas na skupu pod nazivom "Za spas Gredelja" prosvjedujući protiv najavljenog smanjivanja broja zaposlenih i podjele tvrtke na dva dijela kao i protiv mogućnosti otvaranja stečaja.

Gredelj bi prema planovima uprave i vlasnika - HŽ Putničkog prijevoza, trebao biti podijeljen na dva društva - Gradnju vozila i Tehničke servise u kojima bi radilo po 350 radnika. Trenutno je u Gredelju 1.465 zaposlenih.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika Gredelja Željko Starčević pred nekoliko stotina okupljenih radnika kazao je da se sindikati ne mire s takvim planovima te da bi za njih prihvatljiv bio model jedne tvrtke s dvije organizacijske jedinice, a ne podjela na dvije tvrtke. Kaže da su i sindikati svjesni kako u Gredelju ima viška zaposlenih, ali ne sedam stotina već da bi broj zaposlenih mogao biti smanjen na 1.100 do 1.150.

Za teško stanje u Gredelju sindikalci okrivljuju Vladu i vlasnika te najavljuju prosvjed koji bi u četvrtak trebao početi na zapadnoj porti bivše lokacije Gredelja u Trnjanskoj ulici, a završiti na Markovu trgu.

Po okončanju skupa izaslanstvo radnika otišlo je na sastanak s novim predsjednikom Uprave Gredelja Robertom Frdeljom koji je na tom mjestu zamijenio Krešimir Kranjčeca koji je podnio ostavku s obrazloženjem da ne želi voditi Gredelj u stečaj. Na sastanku, prema informacijama iz sindikata, nije ništa dogovoreno, odnosno i Uprava i sindikat ostali su na svojim stajalištima.

Uprava Gredelja danas je izvijestila kako je Trgovačkom sudu podnijela prijedlog da utvrdi jesu li ispunjeni uvjeti za otvaranje stečajnog postupka s preustrojem. Prijedlog je podnesen zbog prijeteće nesposobnosti za plaćanje prema Stečajnom zakonu, a ta mogućnost iskorištena je zbog zaštite imovine Gredelja kao i zaštite vjerovnika među kojima su i radnici, obrazlaže Uprava Gredelja. Stečaj s preustrojem Uprava smatra jedinim rješenjem kojim bi se kroz restrukturiranje spriječilo daljnje propadanje tvornice i osigurala radna mjesta određenog broja ljudi.

25. travanj 2024 13:59