Poslovna scena
StoryEditor

‘U Gredelju radnike nagovaraju na prodaju tražbina‘

18. Travanj 2013.

Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH) sumnja u nezakonitosti u Tvornici željezničkih vozila Gredelj u stečaju kojima se pogoduje američkoj tvrtci NREC kao potencijalnom kupcu Gredelja.

Poslovođe u Gredelju, vjerojatno po nalogu i uz znanje stečajnog upravitelja, radnike nagovaraju na potpisivanje ugovora s jednim zagrebačkim odvjetničkog društvom, koje u ime nepoznatog klijenta nudi radnicima otkup njihovih tražbina, ali u iznosima znatno manjim od onih koji im pripadaju, upozorio je predsjednik URSH-a Damir Jakuš na današnjoj je konferenciji za novinare.

U URSH-u sumnjaju da je taj nepoznati klijent američka tvrtka NREC, s kojom Gredelj godinama surađuje na obnovi lokomotiva za naručitelje iz raznih zemalja i kontinenata.

Po podacima kojima raspolaže URSH, većina od tisuću radnika, koji su nakon otvaranja stečaja ostali raditi u Gredelju, pristala je na uvjete iz ponuđenog ugovora i to zato što su ucijenjeni prijetnjom da im, ako ne potpišu, neće biti ponuđeni novi ugovori o radu.

Jakuš tvrdi da se u Gredelju sklapaju ugovori na rok od mjesec dana, iako je izvjesno da postoji potreba za radnim angažmanom radnika na dulje vrijeme.

Podsjeća da su radnici u prvom isplatnom redu kao stečajni vjerovnici te tvrdi da su njihova i državna potraživanja u cijelosti mogla biti isplaćena prodajom Gredeljeva zemljišta uz tvornicu i dvaju odmarališta na moru.

Pita zašto stečajni upravitelj nije raspisao natječaj za prodaju tih nekretnina, iako za to ima temelj u stečajnom planu.

Jakuš također tvrdi da su, uz NREC, još dvije inozemne tvrtke zainteresirane za Gredelj te da je u odnosu na te tvrtke NREC "liliputanac".

Zato mu nije jasno zašto stečajnu upravitelj nije uopće odgovorio na pisma tih tvrtki koje su iskazale interes za kupnju Gredelja.

Prema dokumentaciji koju je Jakuš podijelio novinarima, riječ je o kompanijama Elecro-Motie Diesel iz SAD-a i Blooming Heigjts iz Katara.

24. travanj 2024 10:47