Poslovna scena
StoryEditor

U Hrvatskoj nema dobavljača za mliječne ekoproizvode

28. Travanj 2013.

Na policama trgovina bio&bio, našega najvećeg distributera zdrave hrane, zagrebačke tvrtke Biovega, već su četiri godine proizvodi Bio+, mlijeko, jogurti, sirevi itd., koji stižu iz austrijske mljekare Kärntnermilch.

Biovega ih mora uvoziti jer unatoč svim uvjetima kojima Hrvatska raspolaže za ekološki uzgoj, od nezagađenog i golema neiskorištenog poljoprivrednog zemljišta do klimatskih uvjeta, ovdje se ne može nabaviti ništa slično. Posjet mljekari Kärntnermilch iz Spittala u Koruškoj koji je organizirala Biovega i na koji su osim novinara bili pozvani i ljudi iz Ministarstva poljoprivrede te nekoliko proizvođača mlijeka otkrio je još jedanput dubinu hrvatske nesposobnosti.

Tako mljekara Kärntnermilch, inače sedma po veličini u Austriji, proizvede oko 113 milijuna litara mlijeka na godinu, od kojega je 20 milijuna litara ili 18 posto iz ekološkog uzgoja. U Hrvatskoj je samo 29 proizvođača ekološkog mlijeka, od kojih neki svoje ekološko mlijeko prodaju kao konvencionalno jer ono iz ekouzgoja nije traženo. Otkupljivači su Dukat i Vindija, pa ako se mlijeko i proizvede ekološki i dobije papire koji to potvrđuju, od njihova napora nema ništa jer jednostavno nema daljnje prerade u ekoproizvode. I zato Biovega, tvrtka u vlasništvu Jadranke Boban Pejić i Zlatka Pejića, mora uvoziti Bio+ iz Austrije.

Zašto to Austrijanci mogu, a mi ne? I to je jednostavno: mali proizvođači mlijeka u Koruškoj shvatili su da će propasti ako svatko ostane za sebe jer su im cijenu otkupa diktirale velike mljekare, kao danas našima, pa su se udružili u zadrugu, do danas njih oko 2500, od najmanjih do većih. Povećali su produktivnost pa je zadruga osnovala mljekaru čiji su dioničari zadrugari, Dogovaraju se o cijeni otkupa i neprestano razvijaju posao. Danas izvoze u 13 zemalja, među kojima i u Hrvatsku.

26. travanj 2024 02:58