Poslovna scena
StoryEditor

U Karlovcu se ponovno grade brodski motori, čak njih šesnaest

31. Siječanj 2015.

Nakon kritične 2014.godine Adriadiesel u 2015. godinu ulazi s većom dozom optimizma, ovaj puta temeljenoga na konkretnim narudžbama, a ne na iščekivanju spasonosnih poslova, poput proizvodnje dizel generatorskih setova za bjelorusku nuklearku Astraviec, koji je stalno odgađan, a Adriadiesel je spas potražio u predstečajnoj nagodbi i u poslovodnim potencijalima Nenada Končara.

Na kraju je, po saznanjima člana Uprave Vladimira Hristova, posao u Bjelorusiji dobio Rolls-Royce, odnosno njegova akvizicija MTU.

No, Končarevo preuzimanje Brodotrogira donijelo je Adriadieselu ne samo narudžbe za brodske motore za Brodotrogir, nego i za riječko brodogradilište i pulski „Uljanik“, pa u ovom trenutku, kaže Hristov, knjiga narudžbi brodskih motora ima 16 narudžbi, dok su prošle godine bila naručena samo četiri motora.

Kad već nisu stigle dobre vijesti iz Bjelorusije, bolje novosti stižu, kaže Hristov, iz Rusije, konkretno iz nuklearke Rostovskaja kod Volgodonska, „starog“ kupca Adriadieselovih gen-setova, kako iz vremena Jugoturbine i Adriadieselove preteče Tvornice diesel motora, tako i najnovijeg seta havarijskih motora pod samostalnim brendom Adriadiesel.

U Rostovskaji su, prema Hristovljevim informacijama, mimo uobičajenih tehničkih protokola odlučili pokrenuti jedan od nedavno repariranih gen-setova, i na njemu prouzročili havariju i onesposobili ga. Da bi standardi nuklearne sigurnosti bili zadovoljeni, pokvareni gen-set nadomjestili su jednim od triju iz posljednje Adriadieslove isporuke.

- S obzirom da smo mi proizveli oba ta motora, i vlasnici smo sve tehničke dokumentacije za njih, gotovo je sigurno da će nam iz Rostovskaje poslati na popravak onaj stariji dizel generatorski set. Za sad ne znamo mnogo o prirodi oštećenja i troškovima popravka, a prema saznjima koja imamo, sprema se i narudžba za još jedan naš novi gen-set. Uz živost u gradnji brodskih motora, ovaj posao za rusku nuklearku značio bi nam mnogo jer su nam poslovi za nuklearke uvijek bili financijski više nego poželjni, kazao je Hristov.

25. travanj 2024 17:36