Poslovna scena
StoryEditor

U metalskom sektoru 20 tisuća dobilo otkaz, 19 tisuća na minimalcu

31. Kolovoz 2012.
Piše:
liderhrt

Nedostatak posla u metalskom sektoru trenutno je ključni problem zbog kojeg je oko 20.000 radnika izgubilo radna mjesta, uz to im se smanjuju prava iz kolektivnih ugovora, a 19.000 metalaca u Hrvatskoj prima minimalac, rečeno je na konferenciji za novinare Sindikata metalaca Hrvatske.

Predsjednik sindikata Vedran Dragičević za takvo je stanje optužio Vladu jer nije otvorila mogućnost preko Ministarstva vanjskih poslova da se ugovaraju novi poslovi. Da mi danas u brodogradnji imamo ugovoreno desetak novih brodova, onda bi samo dva broda za dva posto digla industrijsku proizvodnju u zemlji. Vladi poručujemo da naruči brodove sama bez da nam išta poklanja i idemo raditi, a onda će sva poduzeća koja su naslonjena na industriju dobiti poslove, kazao je.

Sindikat je sazvao konferenciju ponukan zaključkom Vlade od 2. kolovoza kojim se zadužuju nadzorna i upravna tijela trgovačkih društava i ustanova koja su u natpolovičnom vlasništvu države da u roku od 30 dana pokrenu pregovore o izmjenama kolektivnih ugovora s ciljem usklađivanja materijalnih prava radnika s materijalnim pravima državnih službenika i namještenika. Regionalni povjerenik Sindikata metalaca za Dalmaciju Joško Franić izjavio je da situacija u Brodosplitu nikada nije bila gora. Dva broda ugovorena u posljednje tri godine nisu garancija opstanka Brodosplita pa čekamo privatizaciju jer drugog izbora nemamo, rekao je Franić.

26. travanj 2024 21:14