Poslovna scena
StoryEditor

U Ministarstvu šute o odazivu na prodaju CO-a i HPB-a

20. Rujan 2013.

Rok za dostavu neobvezujućih ponuda za prodaju i dokapitalizaciju Croatia osiguranja (CO) i Hrvatske poštanske banke (HPB) istječe danas, a u Ministarstvu financija zasad ne žele istupiti s podacima o odazivu.

Suzdržanost u Ministarstvu tumače specifičnošću privatizacije CO i HPB-a te ograničenjima koja nameće Zakon o tržištu kapitala.

Najavljuju da će za desetak dana o pristiglim neobvezujućim ponudama izvijestiti Vladu te ističu da ne žele otvarati raspravu o uspjehu ili neuspjehu i o opravdanosti privatizacije dok ne stignu obvezujuće ponude koje će dati najbolji odgovor na ta pitanja.

Premijer Zoran Milanović jučer je izjavio da je interes za Croatia osiguranje i Hrvatsku poštansku banku velik te da će biti prodani onome tko ponudi najviše i najbolje.

U Ministarstvu financija kažu kako u fazi neobvezujućih ponuda ne žele polemizirati jesu li tri ponuđača za HPB ili 11 ili 12 ponuda za CO uspjeh ili neuspjeh te da se rasprava može otvoriti kad stignu obvezujuće ponude.

Vlada je početkom kolovoza raspisala natječaje za iskazivanje interesa i prikupljanje neobvezujućih ponuda za stjecanje dionica HPB-a i Croatia osiguranja, rok za iskazivanje interesa istekao je 31. kolovoza, a rok za neobvezujuće ponude istječe dana.

Nakon isteka roka za iskazivanje interesa mediji su špekulirali kako je interes za Croatia osiguranje iskazalo desetak tvrtki, pri čemu su spominjali Adris grupu, poljski PZU, slovenski Triglav, kao i vodeću američku osiguravajuću kuću AIG, austrijski VIG i Grawe, kao i Europsku banku za obnovu i razvitak, itd., dok su se za HPB kao zainteresirane spominjale neke domaće banke, među kojima Erste banka i OTP banka.

Vlada je sredinom srpnja odlučila da će u Croatia osiguranja prodati dio od ukupno 80,2 posto svog vlasničkog udjela, i to tako da joj nakon dovršetka transakcije u vlasništvu države ostane najmanje 25 posto plus jedna dionica odnosno najviše do 30 posto dionica kapitalno osnaženog CO-a.

U pozivu za iskazivanje interesa navela je i da investitori trebaju zadovoljiti uvjete u skladu s EU i hrvatskim zakonima, jer je stjecanje dionica CO-a predmet određenih regulatornih odobrenja, pa određeni investitori mogu biti isključeni iz sudjelovanja u planiranoj transakciji kao posljedica takvih regulacija.

Financijski savjetnik u postupku Croatia osiguranja je tvrtka KPMG Croatia d.o.o.

Croatia osiguranje (CO) ostvarilo je u prvih šest mjeseci ove godine bruto dobit od 71,1 milijun kuna, što je 9,7 posto više u odnosu na isto razdoblje godine prije.

Do kraja lipnja ove godine ukupna zaračunata premija Croatia osiguranje dosegnula je 1,6 milijardi kuna, čime je ostvareno 61,4 posto godišnjeg plana.

Ukupni prihodi Croatia osiguranja u prvoj polovici ove godine iznosili su 1,27 milijardi kuna i manji su za 3,6 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Vlada je 18. srpnja donijela i odluku da se potencijalnim strateškim investitorima u HPB-u ponudi 871.142 dionice te banke, ili 99,13 posto dionica.

HPB je u prvom polugodištu ostvario neto dobit od 61,4 milijuna kuna, što predstavlja blagi porast u odnosu na isto razdoblje prošle godine kad je zabilježena dobit od 61 milijun kuna. HPB je sedma banka u Hrvatskoj po veličini aktive, koja je na kraju lipnja iznosila je 17,8 milijardi kuna, te je porasla 701,8 milijuna kuna, odnosno 4 posto tijekom prvih šest mjeseci ove godine.

Financijski savjetnik u postupku njezine privatizacije je tvrtka Confida-Revizija.

25. travanj 2024 12:24