Poslovna scena
StoryEditor

U novom broju Lidera: 10 dopuštenih načina umanjivanja poreza

28. Svibanj 2015.
Piše:
lider.media

Postoje legalni načini na koje poduzeća mogu smanjiti svoju poreznu osnovicu. Sve dok se u tome ne pretjera. U Poreznoj upravi kažu kako se oblici prijevara i utaja neprestano razvijaju, a postupci koji se pri tome primjenjuju sve su sofisticiraniji.

Ipak, ni poreznici ne spavaju. Sve su osposobljeniji za pronalaženje pogreške u, primjerice, lažiranome putnom nalogu. Kazne su visoke, pa je tvrtkama ipak jeftinije troškove prikazivati onakvima kakvi jesu, u novom broju tjednika Lider piše Edis Felić.

Od 1. travnja 2016. primijenit će se novi europski sustav platnog prometa. Najveći trošak imat će banke te velika i srednja poduzeća. Mikropoduzeća i mala poduzeća ne moraju dorađivati programe i usluga će za njih biti jeftinija, no još se ne zna hoće li banke i koliko povisiti naknade za plaćanja. Gordana Gelenčer u novom broju Lidera otkriva koja će sve poduzeća morati dorađivati programe ali i kakve sve izmjene predstoje.

Nekadašnji nogometaš zagrebačkog Dinama u Karlovcu proizvodi vatrogasne cijevi i ima hotel Europa. Kad je objema djelatnostima išlo loše, odlučio je investirati u proizvodnju, što je spasilo i hotel. Mladen Volarić u novom broju Lidera donosi priču o poduzetniku Ivanu Cvjetkoviću, koji je već početkom ovog stoljeća počeo u posao uvoditi i svog sina Josipa, liječnika koji je odlučio posvetiti se razvoju tvrtke koju će naslijediti.

U novom broju Lidera donosimo vam i reportažu. Rijetkost je da jedan vinar u jednoj godini osvoji čak pet najcjenjenijih svjetskih nagrada Decanter. Agrolaguna je među 15 tisuća uzoraka uz jedno zlato uzela dva srebra i dvije bronce. To nisu samo stručna, vinarska priznanja, već ključ koji otvara velika svjetska vrata. A izvoz vina velika je ambicija Agrolagune i njezina vlasnika Agrokora, piše Željka Laslavić.

Također, novi broj Lidera donosi iscrpan izvještaj s Liderove Konferencije o prodaji, ali i poseban prilog s Gospodarskog foruma Splitsko-dalmatinske županije. U bloku vijesti iz svijeta Vanja Figenwald donosi priče o iznenađujućem rezultatu predsjedničkih izbora u Poljskoj te lokalnim izborima u Španjolskoj. I dok je za krizom pogođenu Španjolsku jasno zašto je skrenula ulijevo, Figenwald se pita zašto su Poljaci, koji ekonomski dobro stoje, toliko nezadovoljni.

19. travanj 2024 13:13