Poslovna scena
StoryEditor

U novom broju Lidera: Inducirana recesija - Najveći izazov za novu Vladu

19. Studeni 2015.
Piše:
lider.media

Kako se stranačko-koalicijski pregovori rastežu, a kombinacije multipliciraju, tako među strukom i realnim sektorom raste užas od još jednoga zaobilaska tvrdih reformi.

Ekonomisti su podijeljeni treba li vlada sama izazvati novu recesiju, koja bi nakon nekog vremena donijela preokret i rast, ili ćemo politikom malih koraka držati glavu iznad vode sve dok nas ne ‘strefi‘ nova recesija na krilima galopirajućega vanjskog duga i neizdrživih kamata. A još ako ili kad porastu kamate...Je li inducirana recesija najveći izazov za novu Vladu, u novom broju Lidera pita Gordana Gelenčer.

Možete li zamisliti u svijet u kojem je sve – besplatno? Dobro, možda ne baš sve. Platite mjesečnu članarinu nekom virtualnom servisu i on vam omogući besplatnu razmjenu svega što vam srce poželi, s cijelim svijetom. Svi današnji servisi i platforme koji odgovaraju globalnom rastućem konceptu ekonomije dijeljenja nastali su uglavnom kao startup-projekti, s jednim vrlo jasnim ciljem – da zarade novac. I to na onome što je naizgled besplatno. O tome kako zaraditi na ‘besplatnim’ uslugama, u novom broju Lidera piše Željka Lalslavić.

Varaždinska kompanija s europskim referencijama za svoje premium solarne panele počela je osvajati i tržišta Turske, Srednjeg istoka i Afrike. Ključ uspjeha tvrtke Solvis iz Varaždina, koja proizvodi fotonaponske module, potpuna je prilagodljivost zahtjevima tržišta, premium proizvod i izgradnja solarnih centrala prema sustavu ključ u ruke. Ta tvrtka postoji samo šest godina, a za razliku od mnogih drugih koje svakodnevno otpuštaju radnike, zapošljava nove, piše Kata Pranić u novom broju Lidera

Ista autorica donosi interesantnu priču o poduzetniku Antoniju Prstecu, vlasniku franšize Fat Cat. U samo godinu i pol dana franšiza Fat Cat iz Koprivnice pokopala je konkurenciju u gradu, a dok čeka širenje po Hrvatskoj, otvara franšizu u Švedskoj. Prstec samo u novom broju Lidera otkriva tajni sastojak ukusne pizze: ‘u tijesto sam umiješao sipino crnilo i od pizze stvorio ekskluzivno jelo‘.

Sadašnji teritorijalni ustroj odigrao je pozitivnu ulogu jer je ukinuo negativne socijalističke općinske centralizme. S druge strane, jedinice lokalne uprave postale su preskupe. Postoje primjeri malih općina s 1300 stanovnika i 57 zaposlenih. Teritorijalni ustroj vruća je tema već neko vrijeme, a dodatno ju je potencirao Most, među čijim je glavnim predizbornim obećanjima, zajedno s reformom javne uprave. Matilda Bačelić je razgovarala s Dragutinom Feletarom, kreatorom sadašnjeg teritorijalnog ustroja koji joj je priznao - ‘Moj teritorijalni ustroj treba ukinuti, ali promjene bi srušile svaku vladu‘.

Ozbiljan igrač u energetici, obrani, pomorskoj tehnologiji i aeronautici, britanski Rolls-Royce, drugi najjači proizvođač mlaznih motora na svijetu, bilježi snažan pad dobiti, peti put u posljednjih dvadeset mjeseci. Vrijednost dionice pala je odmah dvadesetak posto, zabilježivši jedan od najvećih padova od tvrtkina izlaska na burzu 1987. Riječ je o gubitku tržišne vrijednosti od nekih tri milijarde funti u jednom danu. Kako pogurnuti Rolls-Royceove avionske motore do stare slave, pita Vanja Figenwald.

U novom broju Lidera isti autor u rubrici svijet donosi priču o 10 biznisa koji su na meti terorizma. Nakon terorističkih napada u Parizu biznis više neće biti isti. Dok se u jednim sektorima hvataju za glavu, u drugima su svjesni da je to prilika za veću zaradu. Lider je izdvojio deset sektora koji bi kratkoročno ili dugoročno mogli osjetiti najveće posljedice ‘europskog 11. rujna‘.

20. travanj 2024 14:29