19. studeni 2015.

U novom broju Lidera: Inducirana recesija - Najveći izazov za novu Vladu

lider.media
lider.media

Kako se stranačko-koalicijski pregovori rastežu, a kombinacije multipliciraju, tako među strukom i realnim sektorom raste užas od još jednoga zaobilaska tvrdih reformi.

Ekonomisti su podijeljeni treba li vlada sama izazvati novu recesiju, koja bi nakon nekog vremena donijela preokret i rast, ili ćemo politikom malih koraka držati glavu iznad vode sve dok nas ne ‘strefi‘ nova recesija na krilima galopirajućega vanjskog duga i neizdrživih kamata. A još ako ili kad porastu kamate...Je li inducirana recesija najveći izazov za novu Vladu, u novom broju Lidera pita Gordana Gelenčer.

Možete li zamisliti u svijet u kojem je sve – besplatno? Dobro, možda ne baš sve. Platite mjesečnu članarinu nekom virtualnom servisu i on vam omogući besplatnu razmjenu svega što vam srce poželi, s cijelim svijetom. Svi današnji servisi i platforme koji odgovaraju globalnom rastućem konceptu ekonomije dijeljenja nastali su uglavnom kao startup-projekti, s jednim vrlo jasnim ciljem – da zarade novac. I to na onome što je naizgled besplatno. O tome kako zaraditi na ‘besplatnim’ uslugama, u novom broju Lidera piše Željka Lalslavić.

Varaždinska kompanija s europskim referencijama za svoje premium solarne panele počela je osvajati i tržišta Turske, Srednjeg istoka i Afrike. Ključ uspjeha tvrtke Solvis iz Varaždina, koja proizvodi fotonaponske module, potpuna je prilagodljivost zahtjevima tržišta, premium proizvod i izgradnja solarnih centrala prema sustavu ključ u ruke. Ta tvrtka postoji samo šest godina, a za razliku od mnogih drugih koje svakodnevno otpuštaju radnike, zapošljava nove, piše Kata Pranić u novom broju Lidera

Ista autorica donosi interesantnu priču o poduzetniku Antoniju Prstecu, vlasniku franšize Fat Cat. U samo godinu i pol dana franšiza Fat Cat iz Koprivnice pokopala je konkurenciju u gradu, a dok čeka širenje po Hrvatskoj, otvara franšizu u Švedskoj. Prstec samo u novom broju Lidera otkriva tajni sastojak ukusne pizze: ‘u tijesto sam umiješao sipino crnilo i od pizze stvorio ekskluzivno jelo‘.

Sadašnji teritorijalni ustroj odigrao je pozitivnu ulogu jer je ukinuo negativne socijalističke općinske centralizme. S druge strane, jedinice lokalne uprave postale su preskupe. Postoje primjeri malih općina s 1300 stanovnika i 57 zaposlenih. Teritorijalni ustroj vruća je tema već neko vrijeme, a dodatno ju je potencirao Most, među čijim je glavnim predizbornim obećanjima, zajedno s reformom javne uprave. Matilda Bačelić je razgovarala s Dragutinom Feletarom, kreatorom sadašnjeg teritorijalnog ustroja koji joj je priznao - ‘Moj teritorijalni ustroj treba ukinuti, ali promjene bi srušile svaku vladu‘.

Ozbiljan igrač u energetici, obrani, pomorskoj tehnologiji i aeronautici, britanski Rolls-Royce, drugi najjači proizvođač mlaznih motora na svijetu, bilježi snažan pad dobiti, peti put u posljednjih dvadeset mjeseci. Vrijednost dionice pala je odmah dvadesetak posto, zabilježivši jedan od najvećih padova od tvrtkina izlaska na burzu 1987. Riječ je o gubitku tržišne vrijednosti od nekih tri milijarde funti u jednom danu. Kako pogurnuti Rolls-Royceove avionske motore do stare slave, pita Vanja Figenwald.

U novom broju Lidera isti autor u rubrici svijet donosi priču o 10 biznisa koji su na meti terorizma. Nakon terorističkih napada u Parizu biznis više neće biti isti. Dok se u jednim sektorima hvataju za glavu, u drugima su svjesni da je to prilika za veću zaradu. Lider je izdvojio deset sektora koji bi kratkoročno ili dugoročno mogli osjetiti najveće posljedice ‘europskog 11. rujna‘.