Poslovna scena
StoryEditor

U novom broju Lidera: Pevec i Samoborka zajedno u obrani od Bauhausa

18. Svibanj 2016.

Samoborkina kupnja Pevecovih dionica nije neprijateljsko preuzimanje, nego pokušaj suprotstavljanja Bauhausu, najvećem konkurentu na ‘bau-tržištu‘. Austrijanci, naime, plasman na svoje police dobavljačima uvjetuju napuštanjem Peveca

Biblijska priča o izraelskom pastiru Davidu koji se hrabro suočio s filistejskim divom Golijatom držeći u ruci samo praćku sjajna je metafora koja prikazuje borbu jednoga malog frajera protiv moćnog protivnika. Tri tisuće godina kasnije div je jedan strani trgovački lanac, korporacija specijalizirana za alate, građevinski materijal i vrt, a mali je David koji se brani samo praćkom – Pevec.

Danas je Pevec trgovački lanac s 20 prodajnih centara po Hrvatskoj, čijim se dionicama trguje na Multilateralnoj trgovinskog platformi (MTP Fortis) Zagrebačke burze koja nema isti status kao uređeno tržište, ali njima se svejedno trguje. A dionice tog društva u posljednja dva tjedna porasle su za više od 20 posto i to otkad je tvrtka Samoborka objavila javnu ponudu za otkup Pevecovih dionica. I predsjednik Uprave Peveca Darko Šket i vlasnik Samoborke Želimir Kodrić odbijaju svaku insinuaciju da je riječ o nekakvoj neprijateljskoj akciji preuzimanja, ali neslužbeno se može čuti da je cilj samo obrana od moćnog Bauhausa.

Svatko može prodavati i kupovati Pevecove dionice, pa tako i Samoborka, reći će Šket, a Kodrić, inače i predsjednik Nadzornog odbora Peveca, ipak je malo rječitiji.

– Cilj nam je skupiti 25 posto Pevecovih dionica te putem toga hrvatskoga trgovačkog lanca potaknuti prodaju hrvatskih proizvoda, a samim tim osnažiti i Pevec te u konačnici pomoći hrvatskom gospodarstvu – rekao je za Lider Kodrić, vlasnik tvrtke koja je još 28. travnja objavila javnu ponudu za kupnju Pevecovih dionica preko Zagrebačke burze.

Cijeli tekst možete pročitati u novom broju Lidera.

15. travanj 2024 11:39