Poslovna scena
StoryEditor

U novom broju Lidera: Rang-lista u znaku akvizicija

05. Studeni 2015.
Piše:
lider.media

Agrokor je s Mercatorom postao uvjerljivo najveći poslodavac u regiji. Kupnjom Croatia osiguranja znatno je narasla Adris grupa, a Orbico grupa preuzimanjem poljskog Distribeva postala je najveći europski distributer.

Prvi je put među najvećim sustavima i PPD, čiji su prihodi više nego udvostručeni. Bit će zanimljivo pratiti nove ‘šopinge‘ tih velikih preuzimača, ali i kako će integrirati kupljene tvrtke u svoje sustave.

Kada potpuno integrira Mercator, grupa Agrokor na godišnjoj će razini imati više od sedam milijardi eura prihoda. No,  nije Ivica Todorić jedini ‘šopingirao’. Veliki dečki rastu, šire se u različite branše, osvajaju nova tržišta i efekti su počeli biti vidljivi i u konsolidiranim rezultatima u 2014. U novom broju Lidera o poslovnim carstvima piše Jasmina Trstenjak koja donosi rang-listu u znaku akvizicija.

Nemamo političare sposobne pobijediti multinacionalke, u novom broju Lidera piše piše Gordana Gelenčer te dodaje - svi sukobi s velikim korporacijama dočekat će novu/staru vlast. SDP najavljuje da će nastaviti (neuspješno) bosti se s rogatima; HDZ će, osvoji li vlast, bez veće sumnje, biti susretljiviji prema krupnome stranom kapitalu.

U godinu dana broj korisnika programa koji sprečavaju pojavu oglasa na internetskim stranicama porastao je za 40 posto. Zbog 200 milijuna korisnika tih programa za blokiranje izdavači će ove godine izgubiti 22 milijarde dolara. ad je nedavno njemački novinski div Bild odlučio onemogućiti pristup svojim internetskim stranicama svim čitateljima sa softverom za izbjegavanje oglasa, bilo je jasno da je voda izdavačima došla do grla. O da, izdavači i oglašivači bore se protiv softvera za izbjegavanje oglasa na internetu, piše Valentina Starčević.

Je li titlovanje stranih filmova i serija postalo najizdašniji prevoditeljski posao, u novom broju Lidera pita Ksenija Puškarić. Prevoditeljski biznis vezan je uz aktivnosti gospodarstva. Nakon dugih godina recesije i prevoditelji naziru oporavak. Jedino su oni koji rade s medijima recesiju preživjeli bez pada prihoda. 

U novom broju Lidera Mladen Volarić donosi interesantnu priču o inženjeru elektrotehnike Robertu Jurčeviću koji je uspio, svladavši mnoge zapreke, sagraditi i u rad pustiti hidroelektranu Ilovac u kanjonu Kupe pokraj Ozlja, prema tehnologiji i načinu rada prvu takve vrste u Hrvatskoj. A to nije sve – jer do grla je u pripremama za još jednu.

Industrija anketa promašila je i ovaj put: Erdogan i njegova stranka premoćno su pobijedili na izvanrednim parlamentarnim izborima, a za utjehu ostaje da ipak nemaju dvotrećinsku većinu za mijenjanje ustava. No turski predsjednik može sada mirno dalje graditi autoritarnu teokratsku državu. Ojačan uspjehom na izborima, Erdogan će moći još snažnije pritisnuti EU, smatra Vanja Figenwald.

Uz novi broj Lidera možete pročitati i poseban prilog - Energetika.

20. travanj 2024 04:19