Poslovna scena
StoryEditor

U novom broju Lidera: Zašto se poduzetnicima isplati investirati u kreativne industrije

16. Srpanj 2015.
Piše:
lider.media

U kreativnoj ekonomiji radi više od 124 tisuće ljudi. Tih 8,9 posto ukupno zaposlenih podiglo je u recesiji svoju bruto dodanu vrijednost 3,5 posto i približava se dosad vodećoj prehrambenoj industriji.

Ta kreativa dolazi mahom iz privatnog sektora i uglavnom je izvozno orijentirana. Potencijale tog sektora polako prepoznaje i država. A prostor za razvoj ogroman je, pogotovu ako domaće kreativce ozbiljno shvati i domaća klasična industrija. Pa ima li te kreativne industrije u industrijskoj strategiji, u novom broju tjednika Lider pitaju Luka Fišić i Gordana Gelenčer.

Oni koji se nisu usudili ući u rizik jer nisu mogli pronaći čak ni nekoliko stotina eura za svoj projekt ili ideju, uskoro će moći. Država je prepoznala potencijal inovativnih poduzetnika i potencijal tzv. fondova rizičnoga kapitala. Istina, zgodno je to prepoznala tek sada, uoči izbora, ali većina poslovnog i financijskog svijeta kaže: ‘Bolje ikad nego nikad‘. VC fondovi više su usmjereni na ideje i ljude, a manje na financijske izvještaje i imovinu poduzeća. Ponajprije tragaju za propulzivnim poduzetničkim pričama i rade s više manjih ulaganja, od nekoliko milijuna kuna, u novom broju Lidera pišu Tin Bašić i Jasmina Trstenjak.

Da bi hotelski projekt bio uspješan, odnosno investitor vratio uloženi kapital, ključni su odabir lokacije i njezina dostupnost. A investitor u početku, čak i prije projektiranja, mora znati komu je hotel namijenjen i osmisliti odgovarajući sadržaj i usluge. U novom broju Lidera Željka Laslavić piše kako je hotelijerstvo dugoročno stabilan biznis koji ostvaruje primjerene povrate, ali na dugi rok - profit od ulaganja u hotel počinje dolaziti tek nakon deset godina.

Zagrebačka poduzetnica Nataša Karaga, vlasnica tvrtke Nika Prom i kozmetičkog studija Akro, upustila se u posao s uvozom i veleprodajom profesionalne kozmetike i edukacijom za njihovu primjenu. To radi i danas, ali iskustva s tog posla ugradila je u svoj kozmetički studio i osmislila svoju metodu gubljenja kilograma i oblikovanja tijela. U razgovoru s Katom Pranić za novi broj Lidera, Karaga tvrdi kako će od svoje metode mršavljenja napraviti pravi brend.

Ista autorica donosi i priču o fenomenu nezaposlenih menadžera. Najdulje nezaposleni hrvatski direktor traži posao već osam godina, ali riječ je o iznimci, jer nezaposleni menadžeri prosječno su godinu dana u evidenciji nezaposlenih. Na burzi rada su 33 direktora, među njima i top-menadžeri koji ne mogu naći posao. U novom broju Lidera otkrijte koji je najpoznatiji hrvatski menadžer prijavljen na burzi rada.

U novom broju Lidera u bloku iz svijeta nezaobilazna je priča o Grčkoj. Ciprasovim potpisivanjem zahtjeva EU problem je samo odgođen. Unatoč sveobuhvatnom popisu mjera dogovoreno ne rješava osnovne probleme – podizanje raspadnute grčke ekonomije i neodrživost duga. Tenzije će se sada donekle smiriti, ali samo do sljedećega ozbiljnijeg problema. Nema sumnje, piše Vanja Figenwald, završni čin grčke tragedije pokopao je zauvijek ideju o europskom jedinstvu.

20. travanj 2024 12:20