Poslovna scena
StoryEditor

U Postirama otvoren novi objekt Sardine vrijedan 250 milijuna kuna

30. Kolovoz 2013.

U Postirama na Braču danas je otvoren novi objekt Tvornice za preradu proizvoda ribarstva tvrtke Sardina, koji se prostire na više od 15 tisuća četvornih površine i u koji je investirano 250 milijuna kuna.

U toj investiciji, kako je rečeno, Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) sudjelovala sa 187 miljuna kuna, odnosno 70 posto, dok su preostalih 30 posto vlastita ulaganja, a investicija je realizirana u okviru IPARD programa.

Novu je tvornicu otvorio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina koji je istaknuo kako je ribarstvo važna strateška grana hrvatskog gospodarstva te da je tvornica na Braču najveća investicija u ribarstvo od osamostaljenja Hrvatske.

Govoreći o ribarstvu, Jakovina je istaknuo kako moramo voditi računa da su nam resursi Jadranskog mora ograničeni, ali i kako se pruža mogućnost za razvoj marikulture.

Naglasio je kako će Hrvatskoj, nakon što je postala članica EU, u razdoblju od 2014. do 2020. biti na raspolaganju 40 milijuna eura godišnje iz ribarstvenog fonda i oko 333 milijuna eura godišnje iz fonda za ruralni razvoj.

Jakovina je istaknuo kako je novosagrađena tvornica u Postirama primjer suradnje svih nadležnih institucija i na lokalnoj i na državnoj razini.

Posebno je naglasio Sardinin izvoz u Japan, a očekuje kako će novosagrađeni objekt pridonijeti povećanju prihoda ne samo s japanskog nego i drugih tržišta.

Sardina, po riječima predsjednika Uprave te tvrtke Mislava Bezmalinovića, izvozi 70 posto svojih proizvoda, a izgradnjom nove tvornice izvoz će se povećani na više od 80 posto.

Nova će tvornica, dodaje, zaposliti oko sto novih radnika te će u tvrtki Sardina ukupno biti više od 330 zaposlenih.

Tvrtka Sardina bavi se ulovom, preradom i konzerviranjem ribe te uzgojem proizvoda marikulture na svojim uzgajalištima. Tvrtka trenutno proizvodi oko 17 milijuna konzervi godišnje, 1.540 tona proizvoda marikulture (od čega 640 tona bijele ribe te 900 tona tune). Izgradnjom nove tvornice očekuje se porast proizvodnje na oko 40 milijuna konzervi godišnje, kao i intenzivna proizvodnja novih proizvoda - 15 milijuna proizvoda riblje paštete, 1.000 tona slane ribe te 2.000 tona smrznute ribe za izvoz. Kapacitet smrzavanja ribe u novoj tvornici je 150 tona ribe dnevno, a kapacitet skladištenja smrznute ribe čak 4.000 tona.

12. svibanj 2024 19:09