18. svibanj 2017.

U sljedeća dva mjeseca EFSE ubrizgava dodatnih 200 milijuna eura u fond

Pogled u portfolio Europskog fonda za jugoistočnu Europu (EFSE) otkriva kako je taj fond, koji s više od milijardu eura vrijedne imovine osigurava mikrofinanciranje u 16 zemalja, najmanje investirao u Hrvatsku, Albaniju i Kosovo. Najviše su što se njihovih investicija tiče profitirale Turska, Gruzija i Srbija.

Guverner Boris Vujčić napomenuo je kako objašnjenje takvog trenda treba tražiti u činjenici da većini tvrtki iz tih zemalja nedostaje kolaterala i kapitala te zbog toga ne mogu pristupiti bankama i dobivati zajmove.

>>> Jeras: Etična banka će u Hrvatskoj početi s radom i bez službene licence HNB-a

Međutim, najveće investicije EFSE tek slijede. U 2017. godini male i mikro poduzetnike su financirali sa 138.2 milijuna eura, a u sljedeća dva mjeseca trebali bi im ubrizgati dodatnih 200 milijuna eura. Iz fonda naglašavaju kako će ponajviše financirati startupove te tvrtke koje nude fintech rješenja.

Tijekom prošle godine, EFSE i njegova Razvojna jedinica pokazali su svoju predanost prema novim tvrtkama u organiziranju i promoviranju niza događaja koji podupiru razvoj poduzetnika. Tako je u studenom Razvojna jedinica održala prvo natjecanje za nove fintech tvrtke – Fincluders Startup Challenge  koje je privuklo oko stotinu prijava. Natjecatelji su osmislili proizvode koji razvijaju financijsku uključivost, a 15 finalista svoje je ideje predstavilo stručnjacima u industriji u Berlinu.