Poslovna scena
StoryEditor

‘U sljedeću godinu ulazimo s novim zamahom u investicijama‘

26. Prosinac 2013.
Piše:
lider.media

Nepovoljne gospodarske prilike u eurozoni, pad gospodarske aktivnosti u Hrvatskoj te smanjena potražnja okvir su u kojem je ove godine i prošlih teklo Inino poslovanje.

Zbog pogoršanja gospodarskih trendova dogodile su se znatne promjene u društvenom i tržišnom okružju, a kad je riječ o energetskom sektoru, sve se intenzivnije promišlja o budućnosti energije. U takvu okružju sigurnost opskrbe i sposobnost kompanije da uspješno odgovori na vanjske izazove sve su važnija odrednice Inina poslovanja.Bez obzira na nepovoljne ekonomske trendove i duboku recesiju u Hrvatskoj, Ina je optimizacijom poslovanja povećala učinkovitost i konkurentnost, postigla znatne rezultate u svim segmentima poslovanja i tako zadržala snažan položaj na regionalnom i hrvatskom tržištu.

Renesansa u istraživanju Kao najveći izvoznik u državi s više od 10 posto u robnom izvozu zemlje i pet posto u ukupnom izvozu, kompanija i dalje pridonosi stvaranju pozitivne poduzetničke atmosfere. Posljednjih nekoliko godina Ina je povećala izvoz u okolne zemlje, pogotovo kad je riječ o bosanskohercegovačkom i slovenskom tržištu, a jačanje regionalne pozicije i povećanje prodaje očekuje se i iduće godine. Osim osnaživanja svoje uloge u okolnim zemljama, Ina je i jedan od vodećih ulagača u Hrvatskoj. Posljednjih nekoliko godina kompanija najveći dio sredstava ulaže u istraživanje i proizvodnju. Tako je samo u prvih devet mjeseci ove godine uloženo više od milijardu kuna, što je u usporedbi s istim razdobljem 2012. povećanje za čak 38 posto. Ne samo da se više ulagalo nego je i najveći dio novca bio je usmjeren na Hrvatsku - čak 781 milijun kuna, što je još jedna ilustracija u kojoj je Ina posvećena stvaranju pozitivne poduzetničke klime. U tome kontekstu naš dobavni lanac organiziran je na temelju jasnih i transparentnih načela i kriterija.Naši rezultati iz proteklih godina jasno naznačuju crvenu nit koja Inu vodi prema novim istraživanjima. Od više od četiri nove bušotine godišnje do gotovo udvostručenja tog broja ove godine, u planu je i daljnji rast broja novih bušotina. Ta svojevrsna renesansa u istraživanju ne bi bila moguća i bez baze znanja koja je u više od šest desetljeća generirana u Ini, a koja se dodatno obogaćuje suradnjom i dijeljenjem iskustava s drugim kompanijama.Inini stručnjaci, od kojih su mnogi posljednjih godina zahvaljujući svojoj stručnosti zauzeli visoke menadžerske pozicije u pojedinim područjima, pripremili su brojne projekte koji su godinama čekali realizaciju, a sada se brzo i intenzivno pripremaju i provode. To je zasigurno jedan od razloga više nego solidnih poslovnih rezultata. Za neke projekte čekamo različite dozvole kako bismo ih mogli provesti. Uz te dozvole povećali bismo proizvodnju nafte i plina na više od 3.300 ekvivalentnih barela nafte na dan, što je oko devet posto trenutačne proizvodnje nafte i plina na kopnu. Pritom treba imati na umu i dodatne prihode od desetak milijuna kuna mjesečno koje bi ostvarile država i lokalne zajednice povećanom proizvodnjom ugljikovodika.

Modernizacija maloprodajne mreže Osim u istraživanje, Ina je od 2008. u razvoj rafinerijskog sustava uložila više od pet milijardi kuna. Iako smo planirali daljnja vrlo velika ulaganja u taj segment, trenutačno ipak razmatramo širi kontekst s obzirom na poslovno okružje te situaciju u gospodarstvu i industriji. Naši napori proteklih su godina bili usmjereni i na modernizaciju maloprodajne mreže u koju je dosad uloženo više od 350 milijuna kuna. Modernizacijom svojih postaja Ina je postala maloprodajni lider, no izrazito konkurentno okružje sa sve manjim maržama i smanjenjem potražnje iziskuje da se budemo još spremniji i brži kako bismo uspješno konkurirali. Stoga ćemo nastaviti obnavljati svoju mrežu, uz daljnji fokus na još veće smanjivanje troškova te traženje fleksibilnih i inovativnih rješenja u tržišnoj utakmici.Sve te aktivnosti, a one su samo djelić svih poduzetih napora, provode se radi ostvarenja željenog rasta i održivog razvoja. Namjeravamo ostati stabilan poslodavac i pouzdan poslovni partner, a naši stručnjaci s velikim znanjem o ovoj industriji ostaju i dalje temeljna energija i pokretač održivog rasta.U našim promišljanjima o budućnosti usmjerili smo se na ostvarenje vizije koja će omogućiti da uspješno odgovorimo na sve veće potrebe za energijom, a da pritom sve oskudnijim resursima upravljamo marom dobrog i odgovornog upravljača. U turbulentnom okružju, zbog kojeg su promjene sve brže, ono što je u jednom trenutku opasnost u drugom otvara stvaralački potencijal, a kriza kao svaka kriza daje mogućnost za neku novu šansu. Ta je šansa prepoznata u novim istraživačkim pothvatima, pothvatima s kojima će Ina odlučno nastaviti u 2014., još jednoj u nizu godina u kojoj možemo očekivati velike promjene. Iako su promišljanja o budućnosti sve nezahvalnija, to ipak ne znači da na nju nije moguće gledati s optimizmom.U Ini na budućnost gledamo s realnim optimizmom.

04. svibanj 2024 14:47