Poslovna scena
StoryEditor

U TLM-u moraju shvatiti da više nema povlaštenog odnosa

02. Listopad 2013.
Piše:
lider.media

Nakon što se u dijelu hrvatskih medija počelo pisati kako mostarski Aluminij ne ispunjava obveze prema TLM-u u pogledu opskrbe metalom, u ovoj su kompaniji odlučili reći i svoju stranu priče. Takve napise ocjenjuju proizvoljnim nagađanjima, bez ulaženja u srž činjeničnoga stanja i bez ponuđene njihove strane u ovoj priči.

U Aluminiju tako tvrde da nikada dosad nisu, niti namjeravaju, uskratili TLM-u one količine metala za koje budu izmirene obveze, no u skladu s njihovim smanjenim proizvodnim mogućnostima u razdoblju do kraja tekuće godine, o čemu su izvijestili sve otkupljivače što uključuje i TLM.

Navode kako počevši od 1. kolovoza ove godine Aluminij d.d. Mostar nema više nikakovih obveza prema Hrvatskoj elektroprivredi kao ni prema bilo kojoj od organizacijskih cjelina Tvornice lakih metala iz Šibenika, jer je istekao njihov međusobni trostrani ugovor. Time su, vele, prestali vrijediti okviri ranije dogovorenih odnosa te navedene tvrtke, osim tradicionalno dobre dugogodišnje suradnje, sada obvezuju objektivni zakoni tržišnoga poslovanja.

- HEP nam je, sukladno spomenutomu ugovoru, godinama isporučivao 100 MWh/h električne energije mjesečno, na osnovu čega smo TLM-u osiguravali pripadajuću količinu metala i uopće sada nije bitno tko je u tomu odnosu bio povlašten, a tko izrabljivan, premda bismo i o tomu imali ponešto napisati. Kako su, ulaskom Republike Hrvatske u EU, uspostavljene i nove odredbe u gospodarskim odnosima, Aluminij je obaviješten kako spomenuta trostrana suradnja neće moći opstati u postojećim okvirima, nakon čega smo raspisali javni poziv za kupnju tih 100 MWh/h struje i, jasno, zatražili smo ponudu i od HEP-a koji je sve to, na naše žaljenje, zanemario i začuđujuće loše procijenio posljedice svoje odluke, dostavivši nam najnepovoljniju ponudu. Ona najpovoljnija pristigla nam je iz slovenske tvrtke GEN-I, s kojom smo i potpisali ugovor, a prema HEP-u smo, u cijelosti i na vrijeme, izmirili sve svoje obveze, konačno oslobodivši i četiri milijuna eura koje smo morali imati založene tijekom cijeloga vremena trajanja trostranoga ugovora, što nam je uvelike otežavalo poslovanje – navode u Aluminiju.

U Aluminiju itiču kako sada električnu energiju plaćaju unaprijed i stoga od svih svojih otkupljivača traži i plaćanje isporuke unaprijed.

- TLM ne može niti će biti iznimkom jer za to nema gospodarskog opravdanja, a bez toga nema niti zakonskoga pokrića za stvaranje povlaštenih odnosa prema bilo kojemu od poslovnih suradnika – kažu u Aluminiju te ističu kako ‘kolege iz upravljačkih tijela TLM-a‘ moraju shvatiti da imaju ravnopravne uvjete poslovanja kao i svaka druga tvrtka.

Pri tome, nastavljaju u Aluminiju, nitko ih ne sprječava potražiti drugoga dobavljača, ukoliko negdje dobiju povoljnije uvjete suradnje.

- Posebno im poručujemo, namjesto svjesnoga iskrivljivanja činjenica u javnim istupima, kao i u komunikaciji s Vladom RH, te očitih pokušaja prebacivanja tereta odgovornosti na tuđa leđa, u posljednje vrijeme u pravilu na Aluminijeva, neka se okrenu izmjenama u načinu poslovanja koje će im omogućiti uredno izmirivanje obveza, nabavu sirovine i sigurnost njihovih djelatnika. Na kraju, izrazito zlonamjernim držimo pokušaje jasno prepoznatljivih političkih podvala stalnim isticanjem 12 posto udjela Vlade RH u vlasničkoj strukturi Aluminija, u sklopu priče o odnosima Mostara i Šibenika. Hrvatska, nesporno, od obnove našega rada ostvaruje svoja upravljačka prava, putom svojih zastupnika u Nadzornomu vijeću i na Skupštini dioničara, ali ne može imati utjecaja na način prodaje naše sirovine bilo kojemu od otkupljivača – navodi se u nastavku.

Zaključuju kako Aluminij neće dopustiti biti predmetom bilo kakovih spekulacija niti dežurnim krivcem i metom optužbi onih koji nisu u stanju podnijeti teret odgovornosti za djela koja su činili ili, pak, nisu činili na vrijeme.

19. travanj 2024 15:02