Poslovna scena
StoryEditor

U tri godine Agrokor uložio 560 milijuna kuna u Vupik

22. Siječanj 2013.

Koncern Agrokor u protekle je tri godine u Vupik, otkako ga je preuzeo, investirao 560 milijuna kuna.

Rečeno je tijekom današnje proslave blagdana Sv. Vinka, zaštitnika vinogradara i vinograda, održane na vinogradarskom salašu Goldschmidtu u vinogradima vukovarskog Vupika. Po riječima direktora Vupika Davora Bošnjakovića, iako je prošla godina bila iznimno teška, Vupik je uspio ostvariti rast u poslovnim prihodima za 40 posto te važne investicije u svinjogojstvu i stočarstvu, ratarskoj i vinogradarskoj proizvodnji i proizvodnji mlijeka. Podsjetio je i kako je prošle jeseni Agrokor na Dunavu u rad pustio i pretovarnu luku za žitarice i uljarice u čiju je gradnju uloženo 80 milijuna kuna.

- Ulaganja su u Vupik išla i prema vinogradarstvu i vinarstvu te smo tako osuvremenili vukovarsku vinariju ukupnog kapaciteta 5,5 milijuna litara vina, a velikim uspjehom smatramo i činjenicu da smo u prošloj godini uspjeli proizvesti 4,5 milijuna litara vina - rekao je Bošnjaković i dodao kako je u protekle tri godine Vupik zasadio oko 20 hektara novih vinograda, a ove godine to namjerava učiniti na 14 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Izvršni direktor za vinarstvo Agrokora Đuro Horvat rekao je kako skori ulazak Hrvatske u punopravno članstvo EU otvara mogućnosti i hrvatskim vinarima koji će imati priliku svoja vina plasirati na tržište od 500 milijuna stanovnika.- Naš je put pritom različit od puta tradicionalnih proizvođača kao što su Francuska, Italija ili Španjolska. Naš su put malene ponuđene količine vina, ali visokoga cjenovnog razreda - istaknuo je Horvat.

Govorili su i vukovarski gradonačelnik Željko Sabo i zamjenik vukovarsko-srijemskoga župana Željko Cirba, koji je pohvalio ulaganje Agrokora u Vupik ističući pritom da je Agrokor bio vrlo korektnom tijekom preuizmanja Vupika, a i danas je to prema zajednici i radnicima. Vinogradare i vinograde blagoslovio je gvardijan Farnjevačkog samostana u Vukovaru fra Gordan Propadalo.

20. travanj 2024 02:28