Poslovna scena
StoryEditor

‘Ugovori o privatizaciji Brodosplita nisu spremni za potpisivanje‘

24. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

U zadnjem izvješću Europske komisije o monitoringu Hrvatske eksplicitno se spominje Brodosplit. Nakon što je ponuda DIV-a za kupnju Brodosplita u ožujku 2012. odobrena, ‘plan restrukturiranja morao se preispitati, ponajviše zbog znatnog povećanja državne pomoći isplaćene brodogradilištu‘, stoji u Komisijinu radnom dokumentu.

‘Komisija je prihvatila revidirani plan 16. kolovoza 2012., a Hrvatska je dala na znanje da će ugovor o privatizaciji biti potpisan bez odgode.‘ Ali, potpisivanje ‘bez odgode‘, pokazuje se ovih dana, nije moguće.

Vlasnik i direktor obiteljske tvrtke DIV, jedinog ponuđača za Brodosplit, Tomislav Debeljak u razgovoru za Jutarnji list kaže da ugovori uopće nisu spremni za potpisivanje.

U Brodosplitu ove godine novih gubitaka je oko 250 milijuna kuna. Traženje jamstava za isplatu prve tranše nadoknade gubitaka uopće nije stvar njegova nepovjerenja u Vladu, nego obveze da se radnicima Brodosplita njihove plaće i sljedećih mjeseci isplate na vrijeme i u punom iznosu, dok novi vlasnik ne preuzme poslovodstvo škvera. Potpuni sadržaj ponude DIV-a za Brodosplit i do sada ispregovarani detalji ugovora DIV-a i države nisu dostupni javnosti, tako da i nije čudo što se u medijima pojavljuju glasine i panična pitanja neće li problemi oko privatizacije Brodosplita odgoditi ulazak Hrvatske u punopravno članstvo Euopske unije. No, Debeljak je u razgovoru Jutarnjem ipak otkrio osnovne crte financijske konstrukcije privatizacije splitskoga škvera.

Otkako je DIV dao ponudu za Brodosplit, država više škveru nije isplatila ni lipe, dala mu je samo jamstva za brodove, koja će joj biti vraćena. A od tada je brodogradnja u Splitu, samo u 2010. i 2011. napravila gubitke veće od milijardu i četiristo milijuna kuna. Od toga oko 711 milijuna kuna direktno iz poslovanja i više od 700 milijuna kuna kamate na kredite.

Sada od gotovo 3500 zaposlenih u brodogradilištu stvarno radi najviše 500 ljudi, tisuću i više ih je na čekanju, ostali dolaze na posao, a ne rade gotovo ništa, osobito administracija, procjenjuje Debeljak. Dva broda su u gradnji i premda je škver rasterećen od poslova, brodovi kasne šest mjeseci. Nakon sedam mjeseci, kupci imaju pravo odustati od kupnje pa je tako prošloga tjedna umalo došlo do raskida ugovora, rekao je Tomislav Debeljak. - Jedva smo smirili kupce i dobavljače da pričekaju (privatizaciju) još koji tjedan. Molili su i Vladu da intervenira, ali bez uspjeha.

Avansi za brodove samo su manjim dijelom potrošeni na materijal i opremu, a većinom su pretočeni u plaće za ‘slobodne kapacitete‘. I dva broda u gradnji ugovorena su s ukupnim gubitkom od 232 milijuna kuna! A ti se brodovi moraju završiti i isporučiti.

Sve je skupa, zbraja vlasnik DIV-a Tomislav Debeljak - slobodni kapaciteti, gubici do sada i oni koji će se realizirati do završetka brodova - ukupno donedavno iznosilo milijardu i 263 milijuna kuna.

- A mi ne možemo pokrivati prošlost. Prvoga smo dana rekli: mi, naše banke i naša sredstva samo su za pozitivne projekte u Brodosplitu. Ne tražimo od države ni kune da nam da za pozitivne projekte, ali dajte nam riješite prošlost...‘

A Vlada je znala za tih 1,263 milijarde kuna. Tempo isplate trebao je biti 600 milijuna kuna u ovoj godini, 300 milijuna u sljedećoj i ostatak kompletno u 2014., kad se isporuče brodovi u gradnji. - Znači, od 711 milijuna kuna, država treba platiti 600 jer i mi prve godine ulazimo sa sto i nešto milijuna kuna - pojasnio je Debeljak. Vlada je znala, ali je, pretpostavlja Debeljak, taktizirala i manevrirala. A posve je očito, proizlazi iz onoga što kaže prvi potpredsjednik Radimir Čačić , da te obveze nisu bile predviđene u proračunu. Unijet će se tek rebalansom.

18. travanj 2024 15:51