Poslovna scena
StoryEditor

Ukida se carina za 201 visokotehnološki proizvod

30. Srpanj 2015.
Piše:
lider.media

Europska unija potvrdila je da je postignut dogovor o ukidanju carina za 201 visokotehnološki proizvod nakon višegodišnjih pregovara u sklopu Svjetske trgovinske organizacije.

To je dodatak sporazumu o informacijskoj tehnologiji (Information Technology Agreement ili, kraće, ITA) iz 1996., a dogovor koji je inicirao EU ukinut će carine za uređaje kao što su medicinska oprema, videoigrice i konzole, kućna kina, slušalice, poluvodiči i GPS uređaji. Sve u svemu, predviđa se da će pokriti trgovanje vrijedno bilijun eura na godinu.

Ukupno 54 zemlje članice Svjetske trgovinske organizacije (WTO) sudjelovale su u pregovorima, a očekuje se da će još nekolicina zemalja potvrditi sudjelovanje u tom ugovoru. Više od 90 posto svjetske trgovine tom opremom bit će oslobođeno od carine. Novi prošireni ugovor smanjit će troškove za korisnike, ali i za proizvođače IT opreme u Europi. Također omogućit će ulazak na nova tržišta europskim tvrtkama, od kojih su neke vodeće u svojim područjima, i omogućiti više sredstava za inovacije.

Korisno za potrošače i tvrtke

Dogovor o ukidanju carina na neke visokotehnološke proizvode bit će iznimno važan i za razvoj digitalne ekonomije unutar Europske unije te jedinstvenoga digitalnog tržišta.

– To je odličan ugovor za potrošače, ali i male i velike kompanije. Radili smo iznimno teško da bismo postigli kompromis među državama i našli najbolje rješenje za Europu. Dogovor će reducirati troškove, što će posebno osjetiti male kompanije koje su imale velikih problema u poslovanju zbog carina. Jednako je važno da dogovor pokazuje kako se možemo koristiti Unijinom trgovinskom politikom da bismo ohrabrili inovacije u IT sektoru, koji se pokazao ključnim u gospodarskom rastu i otvaranju radnih mjesta – rekla je Cecilia Malmström, povjerenica EU za trgovinu.

Povjerenica Malmström istaknula je da je to veliki uspjeh za sve strane i da pokazuje da mogu surađivati u cilju pronalaska dobrih rješenja te da se nada što skorijem priključenju i ostalih država članica WTO-a.

Rokovi i iznimke

Pregovori o ukidanju carina počeli su 2008. na prijedlog Europske unije, a zahuktali su se 2012. kada su svi akteri sjeli za stol. Carine će biti ukinute unutar tri godine od stupanja na snagu ugovora, što se očekuje 1. srpnja iduće godine. Za osjetljivije proizvode to se razdoblje može produljiti kako bi se industrije priviknule na nove uvjete. Europska unija u trgovinskoj razmjeni ima suficit od 15 milijardi eura za te proizvode, a treba istaknuti da u ugovor nisu uključeni neki proizvodi kao što su određeni monitori, projektori, analogni audiosustavi za automobile i TV oprema.

16. travanj 2024 10:39