Poslovna scena
StoryEditor

Uklonit će se nelogičnosti u turizmu, ali pojavit će se nove

13. Travanj 2012.

U Hrvatskoj se isporuka turističkih usluga već godinama oporezuje sniženom stopom poreza na dodanu vrijednost. Prvog siječnja 2013. primjena snižene stope PDV-a proširuje se i na isporuku hrane i pića ugostiteljskim objektima. Proširenje kruga turističko-ugostiteljskih usluga na koje će se od 1. siječnja 2013. primjenjivati snižena stopa PDV-a već je ozakonjeno posljednjim izmjenama Zakona o porezu na dodanu vrijednost.

Stopom PDV-a od 10 posto sad se oporezuju usluge smještaja ili smještaja s doručkom, polupansiona ili punog pansiona u svim vrstama komercijalnih ugostiteljskih objekata, neovisno o tome jesu li usluge pružene domaćim ili inozemnim gostima. U kratkom razdoblju, devedesetih godina 20. st., u Hrvatskoj su se samo usluge smještaja, polupansiona i punog pansiona pružene inozemnim gostima oporezivale nultom stopom. Već su godinama strani i domaći gosti porezno izjednačeni kao kupci turističkih usluga. Kad se turistička usluga pruža inozemnim gostima, snižena stopa od 10 posto nije uvjetovana načinom naplate, primjenjuje se i za kunske i za devizne doznake.

Paušal ili PDV? Katkad se u praksi javi problem vezan uz definiranje komercijalnih ugostiteljskih objekata u kojima se smještaj, polupansion i puni pansion oporezuju stopom od 10 posto i drugih objekata u kojima se možda sadržajno ista usluga oporezuje općom stopom od 25 posto. Pod komercijalnim ugostiteljskim objektima podrazumijevaju se hoteli, turistička naselja, pansioni, gostinjske kuće, kampovi, kamp-naselja, kampirališta, kuće za odmor, sobe za iznajmljivanje, apartmani, prenoćišta, odmarališta, hosteli, planinarski domovi, lovački domovi, čak i objekti za robinzonski smještaj. Komercijalnim objektima smatraju se i brodovi ili brodice prilagođeni i opremljeni za višednevni boravak posade i turista na krstarenjima i kružnim putovanjima. Budući da prema Zakonu o pružanju usluga u turizmu plovni objekti kojima se pružaju usluge u turizmu moraju udovoljiti minimalnim tehničkim i drugim uvjetima i kategorizirati se, proizlazi da se snižena stopa PDV-a od 10 posto primjenjuje na usluge smještaja, polupansiona i punog pansiona pružene u plovnim objektima za koje su porezni obveznici od nadležnog turističkog ureda pribavili kategorizaciju.

Sniženom stopom od 10 posto oporezuju se i usluge smještaja koje pružaju građani iznajmljivači soba, postelja, apartmana i kuća za odmor, ako su obveznici PDV-a. Ako jesu, tada ne mogu plaćati porez na dohodak u paušalnom iznosu, nego moraju voditi porezno knjigovodstvo i porez na dohodak utvrđivati kao razliku između ostvarenih primitaka i dokumentiranih izdataka.

Skup posebni ručak Agencijska provizija za posredovanje u pružanju usluga smještaja, polupansiona i punog pansiona također se oporezuje stopom od 10 posto, neovisno o tome pruža li se tuzemnom ili inozemnom korisniku. Ako se naplaćuje za posredovanje u organizaciji drugih usluga, oporezuje se redovitom stopom od 25 posto. I druge se usluge koje gosti dodatno naručuju i plaćaju, npr. usluge pranja i glačanja odjeće, telefoniranja, uporabe interneta, čak i isporuke hrane i pića izvan normativa određenih kao dio polupansiona ili punog pansiona, oporezuju redovitom stopom od 25 posto. Primjerice, ako gost koji se u objektu koristi uslugom smještaja s doručkom posebno naruči ručak, ali ne u sastavu polupansiona, isporuka smještaja s doručkom oporezuje se stopom od 10 posto, a zasebna isporuka usluge konzumiranja hrane po stopi od 25 posto. Da je ručak naručen sa smještajem i doručkom, kao cjelovita usluga polupansiona, ukupna bi se usluga polupansiona oporezivala stopom od 10 posto.

Jedne nelogičnosti nestaju, ali pojavljuju se nove Od 1. siječnja 2013. nema razlika u primjeni poreznih stopa jer će se i usluge pripremanja hrane i prehrane u ugostiteljskim objektima oporezivati stopom od 10 posto. Osim na hranu stopa od 10 posto primjenjivat će se na usluživanje bezalkoholnih pića i napitaka, vina i piva u tim objektima, a samo će se usluživanje žestokih alkoholnih pića i nadalje oporezivati stopom od 25 posto. Izjednačenje poreznog opterećenja isporuke hrane, vina i piva s takvim isporukama kad se pružaju kao sastavni dio polupansiona ili punog pansiona uvodi porezno pravednija rješenja, ali istodobno se pojavljuju nove nejednakosti. Naime, kad se nakon 1. siječnja 2013. svježe pripremljena hrana bude prodavala u trgovini, što je sve raširenije u ponudi trgovačkih lanaca, na nju će se primjenjivati stopa PDV-a od 25 posto.

Pečeno pile, pržena riba, prženi krumpiri i začinjena salata kupljena u trgovini oporezivat će se stopom PDV-a od 25 posto, a ista hrana konzumirana kao usluga u ugostiteljskom objektu stopom od 10 posto. Možda ta usporedba potakne predlagače poreznih propisa na proširenje snižene stope PDV-a na svu hranu, neovisno o tome u kojem se obliku kupuje, kao sirova, polugotova ili pripremljena, i neovisno o tome gdje se kupuje i konzumira. Većina država u našem okružju primjenjuje takva porezna pravila.

dr. sc. Marija Zuber, savjetnica-urednica, časopis Računovodstvo i financijeOva e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

25. travanj 2024 09:36