Poslovna scena
StoryEditor

Uljanik u gubitku 59,5 milijuna kuna

13. Veljača 2013.

Pulska Uljanik grupa prošlu je godinu završila s gubitkom u iznosu od 59,5 milijuna kuna, nakon 1,7 milijuna kuna dobiti iz 2011. godine, pokazuju podaci iz nerevidiranog konsolidiranog izvješća za 2012. godinu kojeg je Uljanik danas dostavio Zagrebačkoj burzi.

Prema privremenim rezultatima poslovanja u 2012. godini, ukupni prihodi Uljanik grupe u prošloj su godini iznosili 1,52 milijarde kuna, dok su ukupni rashodi bili na razini od 1,58 milijardi kuna. U odnosu na prethodnu godinu, ukupni prihodi Uljanika smanjeni su za 15,7 posto, dok su ukupni rashodi istodobno umanjeni za 12,3 posto.

Osim na brodogradilište Uljanik, izvješće se odnosi i još pet povezanih društava - Uljanik Strojogradnja d.d., Uljanik Zajednički poslovi d.o.o., Uljanik Informatika, razvoj, investicije d.o.o., Uljanik Financije d.o.o. i Uljanik Standard d.o.o., sva u 100 postotnom vlasništvu Uljanika.

Poslovanje Uljanika u prošloj godini, uz ostalo, obilježila je i privatizacija provedena u dvije faze - kroz ESOP program radničkog dioničarstva, u kojem su radnici Uljanika stekli nešto manje od 1,3 milijuna dionica, a potom i kroz dokapitalizaciju javnom ponudom institucionalnim ulagateljima.

U postupku povećanja temeljnog kapitala Uljanika ukupno je upisano i uplaćeno 1.119.997 novih redovnih dionica nominalnog iznosa od 90 kuna te je tako temeljni kapital povećan za 100,8 milijuna kuna na 302 milijuna kuna. Ulagatelji u nove dionice Uljanika bila su osiguravajuća društva s udjelom od 30 posto, mirovinski fondovi s 25 posto, pravne osobe s 25 posto te investicijski fondovi s 20 posto.

Ta su dva koraka bila nužna kako bi se provela i privatizacija riječkog brodogradilišta 3. maj. Naime, 8. veljače ove godine pulsko je brodogradilište Ministarstvu gospodarstva dostavilo obvezujuću ponudu za kupnju dionica 3. maja, a prema nedavnoj najavi ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, potpis ugovora o kupoprodaji riječkog brodogradilišta s Uljanikom očekuje se u svibnju ove godine.

26. travanj 2024 11:23