Poslovna scena
StoryEditor

Umjesto mjesečnoga dnevno izvješće o svim primicima i isplatama u tvrtki

24. Listopad 2013.

Protekle dvije godine u Hrvatskoj se aktualiziraju pitanja povezana s izbjegavanjem i kašnjenjem u plaćanju doprinosa za obvezna osiguranja i poreza na dohodak. Vlada je 2012. i 2013. poduzimala niz mjera kako bi se riješili nagomilani dugovi po osnovi neplaćenih socijalnih doprinosa i poboljšala naplata doprinosa i poreza na dohodak.

Mjere su se odnosile na mogućnost reprograma odnosno obročno plaćanje dospjelih obveza, otpis zateznih kamata, zabranu isplate neto plaće pravnim i fizičkim osobama koje duguju doprinose pa sve do objavljivanja podataka o najvećim dužnicima javnih davanja.Tom se paketu mjera kojima je zajednički cilj poboljšanje fiskalne i financijske discipline od 1. siječnja 2014. pridružuje i novi način prikupljanja podataka o isplaćenim oporezivim i neoporezivim primicima, porezu na dohodak te doprinosima za obvezna osiguranja na novom jedinstvenom obrascu Izvješće o primicima, porezu na dohodak i prirezu te doprinosima za obvezna osiguranja - obrazac JOPPD. Pravna utemeljenost uvođenja novog načina izvještavanja započeta je izmjenama Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak u prosincu 2013., nastavljena izmjenama Pravilnika o porezu na dohodak u srpnju 2013., a bit će zaokružena donošenjem posebnog Zakona o prikupljanju, obradi, povezivanju, korištenju i razmjeni podataka o primicima i javnim davanjima po osiguranicima koji je u saborskoj proceduri.

Elektronički - obvezno

Dva su najvažnija obilježja prema kojima se novi model izvještavanja o primicima isplaćenima fizičkim osobama razlikuje od sadašnjeg: povećava se ažurnost i proširuje obuhvat podataka koje će prikupljati Porezna uprava. Isplatitelji svih vrsta dohodaka koji podliježu obračunavanju i plaćanju obveznih doprinosa i poreza na dohodak po odbitku bit će obvezni na dan isplate primitka ili najkasnije sljedeći dan izvijestiti Poreznu upravu o isplaćenim svotama te obračunanim i plaćenim javnim davanjima, pojedinačno po svakoj fizičkoj osobi. Podaci će se dostavljati elektroničkim putem, u sustavu e-Porezna, a samo je iznimno dopušteno dostaviti podatke u papirnatom obliku. U papirnatom će obliku podatke moći dostaviti isplatitelji koji podnose izvješće za najviše do tri fizičke osobe, i to samo ako ih neki drugi propis ne obvezuje na elektroničko dostavljanje poreznih izvješća. Dakako, izvješće dostavljeno elektroničkim putem mora biti potpisano naprednim elektroničkim potpisom, što je isplatitelj dužan na vrijeme pribaviti.Obrazac JOPPD zamijenit će sve sadašnje koji se na mjesečnoj ili godišnjoj razini dostavljaju Poreznoj upravi (ID, IDD, IDD-1 i ID-1) te obrazac R-Sm koji isplatitelji plaća i drugog dohotka sada dostavljaju Središnjem registru osiguranika. Isplatitelji plaća i mirovina podatke o isplaćenim iznosima tih primitaka i dalje će voditi na obrascu IP, ali ga nakon isteka godine više neće dostavljati Poreznoj upravi, već samo radniku odnosno umirovljeniku.

Označivanje naloga

Dnevnoj ažurnosti iskazivanja podataka o primicima te o javnim davanjima koja su dospjela na plaćanje određenog dana prilagođen je i način označivanja naloga za plaćanje obveznih javnih davanja. Obrazac JOPPD označivat će se oznakom koja se sastoji od pet znamenki povezanih s datumom izvješća, tako da prve dvije znamenke označavaju godinu, a ostale tri redni broj dana za koji je podneseno izvješće. U Narodnim novinama br. 120. od 27. rujna 2013. već su objavljene nove oznake uplatnih računa koje će se navoditi na nalozima za plaćanje doprinosa i poreza na dohodak. U postupku uparivanja podataka o zaduženim obvezama isplatitelja (zaduživat će se iznosi iskazani u obrascu JOPPD) i plaćenih svota Porezna uprava mnogo će ažurnije nego dosad moći kontrolirati plaćanje doprinosa i poreza na dohodak. Zatezne kamate na nepravovremena plaćanja računat će se od datuma označenog na obrascu JOPPD. Od 1. siječnja 2014. na istom će se dnevnom obrascu prikupljati podaci o svim vrstama dohodaka od kojih je isplatitelj dužan obračunati porez po odbitku, odnosno doprinose za obvezna osiguranja (plaće, mirovine, dividende, udjeli u dobiti, izuzimanja, kamate koje se oporezuju kao dohodak od kapitala, dohodak od imovinskih prava, dohodak od osiguranja, drugi dohodak, autorski honorari).

Vidljiva svaka kuna

Prikupljat će se i podaci o obveznim doprinosima koji dospijevaju i u slučaju kad se fizičkoj osobi ne isplaćuje primitak (za plaće koje nisu isplaćene, za obvezno osiguranje osobe na stručnom osposobljavanju, za doprinose na poduzetničku plaću itd.), a možda je najveća novina prikupljanje podataka o svim neoporezivim primicima fizičkih osoba. Poslodavci će po osobama iskazivati podatke o isplaćenim naknadama troškova prijevoza, troškovima službenih putovanja, jubilarnim nagradama, regresu za godišnji odmor, terenskom dodatku, darovima djeci i drugim neoporezivim primicima.Istu obvezu imaju neprofitne organizacije za troškove putovanja koje nadoknađuju osobama koje nisu njihovi zaposlenici, isplatitelji stipendija, isplatitelji socijalnih potpora, državna tijela za isplaćene naknade za bolovanje i iskorištavanje prava po osnovi roditeljstva i dr. Podaci o neoporezivim primicima ne moraju se dostavljati dnevno ažurno, ali moraju najkasnije do petnaestog u mjesecu za isplate obavljene u prethodnome mjesecu.Uvođenje novog modela izvještavanja o primicima fizičkih osoba krupan je i zahtjevan projekt koji se možda jedino može usporediti s projektom fiskalizacije u plaćanju gotovinom. Namjera je da se obradom podataka koji će se iskazivati na obrascu JOPPD može utvrditi primitak koji je neka fizička osoba ostvarila te da se dnevno ažurno kontrolira plaćanje doprinosa i poreza na dohodak. Osim za porezne svrhe i sustave obveznih osiguranja, podaci o ostvarenim primicima trebaju poslužiti za predlaganje i poduzimanje odgovarajućih mjera na tržištu rada i dosljedniju primjenu dohodovnih cenzusa koji su uvjet ostvarivanja prava na razne socijalne potpore. U dogledno bi vrijeme Porezna uprava mogla na temelju tih podataka sama sastaviti godišnju poreznu prijavu za većinu građana. Upravo zbog tako široko postavljenih zahtjeva novi model prikupljanja podataka veoma je složen, pa poslodavci i drugi isplatitelji trebaju što prije započeti pripreme kako bi se udovoljilo postavljenim zahtjevima.

piše dr. sc. Marija Zuber, savjetnica-urednicačasopis Računovodstvo i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

23. travanj 2024 11:12