Poslovna scena
StoryEditor

Unatoč rastu dobiti od 20 posto, jak dolar srušio cijenu dionice Nikea za pet posto

23. Ožujak 2016.

Nike je u proteklom tromjesečju ostvario čistu dobit od 950 milijuna dolara, 20 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, no zbog visokog tečaja dolara, prihodi najvećeg svjetskog proizvođača sportske opreme porasli su manje nego što se očekivalo.

Zbog toga je u utorak, neposredno nakon objave poslovnog izvješća, cijena dionice Nike pala više od 5 posto. Prema izvješću, prihodi Nikea porasli su u njegovom fiskalnom tromjesečju, završenom s krajem veljače, za 7,6 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, na 8,03 milijarde dolara, dok su analitičari očekivali 8,20 milijardi dolara. Pritom su prihodi Nikea s tržišta u razvoju pali 8 posto, na 879 milijuna dolara, što je posljedica visokog tečaja dolara, koji je u proteklih godinu dana porastao oko 9 posto u odnosu na košaricu najvažnijih svjetskih valuta.

Jačanje dolara loše utječe na američke multinacionalne kompanije jer umanjuje konkurentnost njihovih proizvoda na inozemnim tržištima. Ako se isključi utjecaj tečaja, prodaja Nikea na tržištima u razvoju porasla je u proteklom tromjesečju 11 posto na godišnjoj razini. No, slabost prihoda na tim tržištima uvelike je nadoknađena rastom prodaje u Sjevernoj Americi, najvećem Nikeovom tržištu, za 13 posto. Snažno su, 22,6 posto, porasli i prihodi Nikea na kineskom tržištu, što pokazuje da prodaji nije naštetilo ni usporavanje rasta tamošnjeg gospodarstva, a time i potrošnje stanovništva.

Unatoč snažnom rastu prihoda u Sjevernoj Americi i Kini, poslovodstvo Nikea poručilo je da u idućih godinu dana očekuje rast prodaje po visokim jednoznamenkastim stopama. To je još jedan od razloga pada cijene dionice Nikea jer su analitičari očekivali rast prihoda između 10 i 15 posto.

23. travanj 2024 13:36