Poslovna scena
StoryEditor

Unatoč rastu prihoda, cijena dionice Intela pala više od 4 posto

15. Siječanj 2016.

Prihodi Intela porasli su u posljednjem lanjskom tromjesečju za 1,3 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, na 14,9 milijardi dolara, dok je dobit blago pala

Prema poslovnom izvješću najvećeg svjetskog proizvođača čipova objavljenom u četvrtak, Intel je u proteklom kvartalu ostvario čistu dobit od 3,6 milijardi dolara, što je 1,4 posto manje na godišnjoj razini. Pritom su prihodi od prodaje čipova za osobna računala pali za 1 posto na godišnjoj razini, na 8,76 milijardi dolara, što je posljedica oštrog pada prodaje osobnih računala (PC) u svijetu zbog povećane konkurencije tablet računala i pametnih telefona.

Prema podacima analitičke tvrtke IDC, prodaja PC-a u svijetu pala je u četvrtom lanjskom tromjesečju za 10,6 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, na 71,9 milijuna. To je najveći pad prodaje PC-a otkako ta tvrtka za istraživanje tržišta prati podatke o isporukama računala, ali i već peto tromjesečje zaredom kako prodaja pada.

I dok prodaja čipova za PC-je pada, prihodi Intela od poslovanja za podatkovne centre, drugog najznačajnijeg Intelovog tržišta, porasla je u proteklom tromjesečju za 5 posto na godišnjoj razini, na 4,3 milijardi dolara. To se zahvaljuje širenju ‘cloud-computinga‘ i jačanju potražnje za analitiku podataka i ‘Internet stvari‘.

Međutim, rast prihoda u tom segmentu bio je slabiji nego u prethodnom kvartalu i slabiji od očekivanja analitičara, pa je cijena dionice najvećeg svjetskog proizvođača čipova u četvrtak na Wall Streetu pala više od 4 posto.

23. travanj 2024 20:29