03. kolovoz 2016.

Unatoč rastu prihoda, Intesa Sanpaolo poslovala s blagim padom čiste dobite

lider.media
lider.media

Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je u utorak o blagom padu čiste dobiti u drugom tromjesečju, ponajviše zbog izdvajanja za gubitke na lošim kreditima, dok su joj prihodi porasli na godišnjoj razini. Prihodi najveće talijanska banke dosegnuli su u proteklom kvartalu 4,6 milijardi eura, dok su u istom lanjskom razdoblju iznosili 4,5 milijardi. Čista dobit pala je, pak, na 901 milijun eura, s 940 milijuna u drugom lanjskom tromjesečju.

Pad dobiti ponajviše je posljedica povećanja izdvajanja za loše kredite za 9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 923 milijuna eura. Banka je poručila da je u rezerve stavila sredstva za pokrivanje 61 posto najlošijih kredita i da je u prvoj polovici godine rast loših kredita bio najslabiji od 2007. godine.

S druge strane, pozitivno je na prihode i dobit utjecala prodaja udjela te banke u VISA Europe za 170 milijuna eura, a smanjena su i njezina porezna izdvajanja, za otprilike trećinu, na 340 milijuna eura.

Talijanske banke posljednjih godina teško povećavaju profitabilnost zbog okruženja s rekordno niskim kamatnim stopama, pa i negativnim kamatama Europske središnje banke (ECB), što umanjuje njihove marže.

Isto tako, zbog slabosti talijanskog gospodarstva, rastu iznosi nenaplativih kredita, zbog čega je nekoliko tamošnjih banaka loše prošlo na nedavnom ‘stres‘ testu koje je provelo Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo (EBA).

EBA je analizirala situaciju u 51 banci Europske unije, a najslabije rezultate zabilježila je najstarija i treća po veličini talijanska banka Monte dei Paschi. Među 12 banaka s najslabijim rezultatima našao se i UniCredit.

Ulagači već dulje vrijeme zaziru od talijanskog bankarskog sektora jer smatraju da visoka razina loših kredita predstavlja veliku opasnost, pa cijene dionica banaka padaju.

No, izvršni direktor Intese Sanpaolo Carlo Messina smatra da ulagači pogrešno interpretiraju situaciju u Italiji.

"Način na koji strani ulagači gledaju na Italiju nije korektan. Ako je banka dobra, može zarađivati u Italiji. Naša je banka dokaz tomu", kazao je Messina analitičarima prilikom objave poslovnog izvješća.