Poslovna scena
StoryEditor

Uoči prodaje cijena se ‘nabildava’

30. Lipanj 2013.
Piše:
lider.media

Uoči raspisivanja natječaja o privatizaciji Croatia osiguranje predalo je ponudu za kupnju dionica slovenskog osiguravatelja Pozavarovalnice Sava.

Slovenci su se počeli dokapitalizirati, a najveći domaći osiguravatelj namjerava kupiti 25-postotni vlasnički udio. Sava se, naime, treba dokapitalizirati s 55 milijuna eura upisom novih dionica vrijednih sedam eura. Tom odlukom Krešimir Starčević, predsjednik Uprave Croatia osiguranja, sigurno pokušava povećati vrijednost svoje tvrtke uoči neizbježne privatizacije u kojoj su zasad poznata dva prilično sigurna suparnika: domaća Adris grupa, kojom upravlja Ante Vlahović, i poljski osiguravateljski div PZU grupa, na čijem je čelu Andrzej Klesyk. 

Iako nijedna od zainteresiranih strana još ne želi reći koliko je spremna ‘keširati’ za kontrolu nad Croatia osiguranjem, može se pretpostaviti da će za većinski vlasnički udio trebati malo više od milijarde kune. Naime, prosječna je cijena dionice Croatia osiguranja u posljednja tri mjeseca na Zagrebačkoj burzi bila oko 7000 kuna, što znači da je tvrtkina ukupna burzovna vrijednost bila malo veća od dvije milijarde kuna. Naravno, od ponuditelja se u preuzimanju očekuje i premija u odnosu na tržišnu cijenu, zbog čega će ujesen biti vrlo zanimljivo pratiti borbu za Croatiju. Poljaci ne kriju koliko žele doći na hrvatsko tržište, koje bi im poslužilo i kao platforma za regionalno širenje. Klesyk je prošlog tjedna hrvatskim novinarima u Varšavi otkrio kako o uspješnom preuzimanju Croatia osiguranja ovisi cijela poslovna strategija njegove tvrtke. Za PZU je to u ovom trenutku biti ili ne biti jer se u regiji istočno od Berlina i zapadno od Moskve ne može provesti veća akvizicija u sektoru osiguranja. U niskom startu uoči privatizacije Klesyk nije htio otkriti koliko je spreman ponuditi, no rekao je da novac za preuzimanje većinskog paketa PZU može prikupiti u samo nekoliko dana. Poljaci bi kratkoročno pristali i na manjinski udio u Croatia osiguranju, no dugoročno žele kontrolu.

23. travanj 2024 10:51