Poslovna scena
StoryEditor

Uprava HŽ Carga: Restrukturiranje je neophodno

15. Svibanj 2013.

Uprava HŽ Carga poštuje pravo radnika na industrijske akcije, ali upozorava da je restrukturiranje neophodno jer tvrtka posluje prema tržišnim načelima, kaže se u priopćenju HŽ Carga.

Uprava ističe da je restrukturiranje neophodno za poslovanje sukladno potrebama tržišta, tj. gospodarskih i ekonomskih zahtjeva uoči predstojeće liberalizacije tržišta koja će nastupiti 1. srpnja, nakon ulaska Hrvatske u EU.

HŽ Cargo posluje na tržišnim principima, u skladu s programom restrukturiranja za razdoblje od 2012. do 2016. godine, koji se temelji na analizi dosadašnjeg stanja i poslovanja, optimizaciji troškova i poboljšanju likvidnosti, kaže se u priopćenju.

Radi bolje likvidnosti poduzimaju se aktivnosti na naplati potraživanja, reprogramiranju kreditnih i obveza prema vjerovnicima, kao i racionalizacija troškova koja uključuje i zbrinjavanje viška radnika.

Sindikat strojovođa Hrvatske u HŽ Cargu organizirao je danas dvosatni štrajk, a istovremeno su članovi Sindikata željezničara Hrvatske prosvjedovali na Markovu trgu.

Sindikati su štrajkom i prosvjedom željeli upozoriti na loše stanje u HŽ-ovim tvrtkama kćerima, ugroženu sigurnost prometa, nepostojanje socijalnog dijaloga, nerješavanje ogromnih problema, promašene poslovne odluke i kršenje radničkih prava.

Strojovođe su između 12 i 14 sati zaustavili teretne vlakove na prugama i manevarske lokomotive na ranžirnim kolodvorima.

Sindikat strojovođa htio je istodobno zaustaviti i vlakove u putničkom prometu, ali je od toga morao odustati jer sud na zahtjev Uprave HŽ Putničkog prometa nije dozvolio štrajk, budući da nije dovršen proces mirenja.

Po podacima Uprave HŽ Carga, zbog zaustavljanja 27 vlakova nije bilo većih poteškoća u obavljanju teretnog prijevoza. Negativne posljedice nastat će u predaji međunarodnih teretnih vlakova susjednim željezničkim upravama, tj. prijevoznicima koji djeluju na njihovom području, kažu u HŽ Cargu.

20. travanj 2024 08:46