Poslovna scena
StoryEditor

Upravljanje opskrbnim lancem - alternativa ucjeni dobavljača

11. Siječanj 2013.
Piše:
lider.media

Upravo svjedočimo vrlo nesigurnom vremenu u kojem se češće javljaju različiti rizici, od ekonomskih do političkih. U krizi, koja iz stanja recesije dolazi na posljednji stupanj - depresiju, često je teško sačuvati konkurentnost, likvidnost i prisebnost da se najbolje iskoriste resursi koji su nam kao gospodarstvenicima povjereni na upravljanje.

Uvijek ostaje otvorena mogućnost kritiziranja liberalnog kapitalizma i političke elite te sjete za autarkijom. Nažalost, sve to ne donosi rezultate, bar ne u kratkom roku. Otvoreno ostaje pitanje što se još može učiniti da bi se preživjelo u nepovoljnim uvjetima a da se pritom ne umanji vrijednost aktive.

Fokusiranje na sve troškove Ako su iscrpljene sve unutarnje rezerve, preostaje jedino sniženje cijene inputa umanjenje, ulaznih troškova robe i usluga koje služe za redovitu gospodarsku djelatnost. To je najteže realizirati zato što zadire u poslovnu politiku dobavljača i posredno u njegov poslovni rezultat. Da bi se to izbjegnulo, moraju se stvoriti okolnosti za tzv. win-win situacije dokazivanjem zajedničke koristi koju u interakciji mogu izvući dobavljač i kupac.

U prvi plan polako dolazi obostrano fokusiranje na troškove u cijelome opskrbnom lancu - od proizvođača do krajnjeg potrošača. U prijašnjem razdoblju, a osobito u godinama konjunkture, prodavatelji su se u radu fokusirali ponajprije na volumen, a kupac na sniženje ulazne cijene inputa. U međuvremenu stvari su se prilično izmijenile. Oni koji su gledali samo volumen i nabavnu cijenu već su odavno mrtvi ili im se bliži kraj. U prijašnjim vremenima nabava je često izmišljala način na koji bi bez pravih argumenata snizila cijenu inputa. Zanimljiv je članak Manuele Tašler iz Lidera otprije točno sedam godina u kojem je pobrojeno 30 uobičajenih popisa uvjeta koje su nabavljači mahom iz stranih trgovačkih lanaca postavljali domaćim dobavljačima ne sagledavajući dublje troškove i to da cilj rada moraju biti konkurentnost i stabilnost, što, naravno, uključuje i to da dobavljač također mora moći dulje preživjeti. Ako se u nabavi ne prate ti elementi, povećavaju se operativni troškovi povezani s padom kvalitete rada dobavljača ili potrebom za zamjenom postojećega, što je obično troškovno zahtjevna aktivnost.

Briga za poslovanje kupca Dobavljači su slabo svjesni važnosti ukupnih troškova u opskrbnom lancu. Vrlo ih malo razmišlja o maksimalnoj konkurentnosti kupca i kupčevoj dobiti po jedinici prodanih proizvoda. Poslovni svijet počiva na interesu i važno je povećati dobit (i dobrobit) kupca pa se zajedničkim pristup povećanja dobiti nametnuti kao dobavljač koji se brine za poslovni rezultat kupca te s kojim je najjednostavnije raditi. Odgovore na pitanje maksimiranja dobiti od proizvođača do krajnjeg potrošača nudi doktrina upravljanja opskrbnim lancem, koje počinje intenzivnim testiranjem troškova radi dugoročnog maksimiranja dobiti svih subjekata u lancu, a završava povećanjem konkurentnosti prema krajnjem potrošaču. Da bi se mogle iskoristiti sve prednosti koje pruža upravljanje opskrbnim lancem, potreban je otvoren odnos između kupca i dobavljača te razumijevanje druge strane. Treba se, prije svega, fokusirati na sve kategorije troškova, na sve ono na što se zajedničkim radom može utjecati, od planiranja proizvodnje, isporuka, logistike, marketinga do financiranja. Čak i u trenucima otežane likvidnosti ukupnoga gospodarstva zajedničkim pristupom može se osigurati financiranje zalihe dobavljača ili proizvođača, ali to podrazumijeva golmo povjerenje i kompetencije obiju strana. 

Tako se stvara vertikala koja mnogo jednostavnije može odgovoriti na izazove tržišta za razliku od skupa razjedinjenih subjekata koji nastoje preživjeti u okrutnoj okolini. Obostrani rad svakako se isplati zbog povećanja troškovne učinkovitosti cijeloga opskrbnog lanca. Ta učinkovitost postaje osnova konkurentske prednosti svih subjekata u lancu koju je teško kopirati. Sve to znatno povećava ukupne kompetencije svih subjekata u lancu jer se ne smije zanemariti učinak učenja o procesima svih uključenih subjekata i povezanim troškovima. To nas ukupno znanje, uostalom, razlikuje od gospodarstava i uspješnih ekonomskih subjekata s kojima se volimo uspoređivati.

25. travanj 2024 02:57