Poslovna scena
StoryEditor

Urednim platišama vraćaju dio kredita, kreće suradnja i s HBOR-om

10. Rujan 2013.
Piše:
lider.media

Na današnjem predstavljanju nove vrste nenamjenskog kredita gdje se uredni platiše nagrađuju povratom petine, odnosno desetine ukupnog iznosa, ruski Sberbank, u Hrvatskoj prisutan od veljače prošle godine, pohvalio se porastom aktive od 10 posto na 9,07 milijardi kuna u prvih sedam ovogodišnjih mjeseci, a taj tempo planiraju zadržati i do kraja godine.

Od velikih kompanija dosad su s 50 milijuna dolara financirali Inu, Crodux derivate u preuzimanju OMV-a s 22 milijuna eura, u kupnji Mercatora Agrokor su poduprli garancijom teškom 18,1 milijun eura te Atlantic grupu s kreditom od 40 milijuna eura.

- Državi i državnim poduzećima u sedam mjeseci je odobreno 103 milijuna eura kredita, a u pregovorima smo za daljnjih 150 milijuna za javne natječaje - kazao je član Uprave zadužen za korporativne klijente i financijska tržišta Mario Henjak dodavši kako žele surađivati i s kompanijama poput Ericssona NT i JGL-a, ali i srednjim i malim poduzećima.

- Njima želimo olakšati put do kapitala i o tome ćemo više za reći imati uskoro - kazao je Henjak najavivši i suradnju s HBOR-om na paketima za izvoznike. 

Banka je danas predstavila i novu vrstu nenamjenskog kredita - Cash Back kredit s valutnom klauzulom u eurima kojeg je moguće ugovoriti na pet ili deset godina uz kamatnu stopu od 8,49 posto godišnje (EKS 9,3 posto), iznosa do 15.000 eura.

- Ukoliko se kredit uredno otplaćuje, dobiva se povrat od 10 posto odobrenog iznosa za kredite na 10 godina te pet posto za kredite s rokom otplate od pet godina – kazala je predsjednica Uprave Sberbanka Andrea Kovacs Wöhry dodavši kako će one s tekućim računom u banci osloboditi administrativne naknade, naknade za rizik te javnobilježničkih troškova.

- Kredit mogu dići stalno zaposleni najmanje godinu dana s mjesečnim primanjima od najmanje 2.500 kuna – istaknula je Wöhry naglasivši da se po kašnjenju više od jednog anuitetea povrat ukida za preostalo vrijeme otplate.

Tako na primjeru kredita od 8.000 eura dignutog na 10 godina iznos mjesečnog anuiteta doseže 99,15 eura. Zbrojeni iznos glavnice kamata i troškova po kreditu je 12.122,3 eura, a ukupni povrat od 5.9992 kuna.

- Dođe li nakon sedam godina do problema, za zadnju godinu klijent ostaje bez povrata – ističu u Sberbanku.

25. travanj 2024 04:15