Poslovna scena
StoryEditor

Uskraćen im je novi ugovor, ali obrtnici i dalje rade na Britancu

05. Srpanj 2016.

Iako im je u petak 1. srpnja istekao ugovor o najmu, nakon kojeg su pojedini zakupci trebali napustiti prostor tržnice na Britanskom trgu u Zagrebu, čini se da se ništa nije promijenilo. Obrtnici su nastavili normalno poslovati na području tržnice, baš kako su najavili  prošli tjedan.

Podsjećamo, u srijedu 29. lipnja,  putem drušvenih mreža proširio se apel ugostiteljskog objekta Kava Tava  u kojem građane mole za pomoć jer su Tržnice Zagreb donijele odluku kako im neće biti produljen ugovor o najmu. Razlog koji je tada naveo Grad Zagreb u službenom priopćenju jesu neadekvatni uvjeti prodaje lako kvarljive robe, a radi se o zakupcima – ugostiteljski objekt Kava Tava, mini mljekara Veronika, mesnice Cerovski i prodaja pilića Naf Promet.

Interesantno, svi objekti imaju ispunjene tehničke uvjete za poslovanje, dozvole su uredno plaćene, a na tome prostoru rade već godinama.

Obrtnici su neko vrijeme pokušavali doći do odgovora zašto im ugovor nije produljen, bezuspješno su probali dogovoriti sastanak s gradonačelnikom Milanom Bandićem, a iz Tržnica Zagreb nitko i dalje nije dao objašnjenje o čemu se točno radi, te krivnju prebacuju na Grad Zagreb koji je njihov vlasnik.

- Pokušali smo dobiti odgovor od mjerodavnih u Tržnicama Zagreb, no tamo su nam poručili da ne mogu ništa reći dok nema direktora, rekao je Dored Najjar vlasnik ugostiteljskog objekta Kava Tava.

Najjar nam je na uvid dao dokumentaciju iz koje je vidljivo da objekti kojima prijeti deložacija, ispunjavaju sve propisane minimalno tehničke, opće sanitarne, zdravstvene i druge uvjete.

- Kada pokreneta posao znači da imate sve uvjete, a mi ovdje radimo godinama, ne možete reći da odjednom nemamo uvjete, slažu se vlasnici.

Dok nadležni prebacuju krivnju jedni na druge, vlasnici obrta su pokrenuli petciju kako bi sačuvali 70 radnih mjesta koju su podržale mnoge javne osobe sa društvene i političke scene, te dio zastupnika iz Gradske skupštine, a u subotu je bio održan i prosvjed na Britanskom trgu.

S obzirom da ni mi, kao i obrtnici, nismo uspjeli stupiti u kontakt s odgovornom osobom (u Gradu ali i Tržnicama Zagreb), ostaje pitanje zašto Grad Zagreb nije ponudio rješenje i pomogao svojim zakupcima pri poboljšanju sanitarnih uvjeta. Kada je 2010. godine na snagu stupila zabrana o prodaji sira i vrhnja na tržnicama bez rashladne vitrine, kumice su prosvjedovale na središnjem zagrebačkom trgu nakon čega su Tržnice Zagreb uložile više od 1,5 mil. kuna za nabavu rashladnih vitrina.

Hoće li i ovaj put Grad Zagreb spasiti obrtnike, koji mukotrpnim radom zarađuju za život ili će ih ipak deložirati, a kroz par godina tržnicu Britanac prenamijeniti poput par ostalih gradskih tržnica?

26. travanj 2024 16:23