Poslovna scena
StoryEditor

Usprkos kršenju ugovora Hrvatsku i dalje smatramo potencijalnim kupcem

03. Listopad 2013.

Odluči li MOL prodati svoj udio u Ini, konzultirat će se s hrvatskom vladom kao potencijalnim kupcem iako je Zagreb izgubio pravo prvokupa zbog kršenja ugovora iz 2009. godine, priopćeno je danas iz te mađarske naftne i plinske kompanije.

U MOL-u uvažavaju međunarodnu i političku važnost svog ulaganja u Hrvatskoj i događaje koji su se u posljednje vrijeme zbili vezano s time.

U skladu s općim načelom poslovanja, MOL kontinuirano preispituje svoj strateški portfelj, uključujući i dionice Ine i striktno vodi računa o tome da povrat vrijednosti za dioničare i sve uključene strane bude što je moguće veći, pri čemu imovina u cijelosti pridonosi uspjehu kompanije.

Usprkos, kako se navodi u priopćenju, velikom broju neutemeljenih poteza usmjerenih protiv MOL-a i njegove uprave, na koje po svemu sudeći utječu interesi usmjereni na zastrašivanje kompanije i predsjednika njezine uprave i na opstruiranje MOL-ova poslovanja u Hrvatskoj, mađarska kompanija nastavit će i dalje procjenjivati svoje strateške, financijske i političke ciljeve kako bi se sačuvala vrijednost dionica i prilikom preispitivanja prirode bilo kakvog budućeg angžamana u Ini u bliskoj budućnosti.

Bude li donijeta odluka o mogućoj prodaji dionica Ine, hrvatska strana nema pravo prvokupa koje je vlada bila stekla ugovorima potpisanim 2009. godine, i to zbog njihova kršenja, stoji dalje u priopćenju.

Usprkos tome, MOL će se konzultirati s hrvatskom vladom, koja je već u mnogo navrata izrazila namjeru stjecanja operativne kontrole, pa stoga hrvatsku državu i dalje smatra potencijalnim kupcem, stoji na kraju današnjeg priopćenje mađarske kompanije.

Mađarska vlada jučer je od MOL-a zatražila reviziju portfelja kompanije i najavila mogućnost prodaje Ininih dionica, a ta je reakcija uslijedila nakon što je raspisana crvena Interpolova međunarodna tjeralica i europski uhidbeni nalog (EUN) za predsjednikom uprave MOL-a Zsoltom Hernadijem, kojega hrvatsko pravosuđe sumnjiči da je s deset milijuna eura podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera kako bi upravljačka prava u Ini prepustio MOL-u

U međuvremenu, na Budimpeštanskoj burzi cijena dionice MOL-a spustila se i danas, drugi dan zaredom i to za više od dva posto, na 15.365 forinti, što je njezina najniža razina od kraja svibnja 2012. godine.

Na Zagrebačkoj burzi, pak, cijena dionice Ine potonula je 2,89 posto, na 4.120 kuna, razinu na kojoj je zadnji puta bila krajem kolovoza, uz promet od 177,5 tisuća kuna.

19. travanj 2024 01:29