Poslovna scena
StoryEditor

Utrostručen broj pušača rezanog duhana, sve se više puše jeftine cigarete

24. Travanj 2013.
Piše:
lider.media

Nadzorni odbor Adris grupe je na svojoj sjednici održanoj 23. travnja 2013. godine usvojio financijska izvješća za 2012. godinu.

Adris grupa u 2012. godini ostvarila je ukupne prihode u iznosu od 3,37 milijardi kuna, što je za 5,2 posto više od prošlogodišnjih.

Poslovni prihodi iznosili su 2,96 milijardi kuna i za 3,6 posto veći su od prošlogodišnjih. Prihodi od prodaje robe i usluga iznosili su 2,87 milijardi kuna. Na domaćem tržištu ostvareno je 1,56 milijardi kuna, a na inozemnim 1,32 milijarde kuna, što predstavlja rast od 5,8 posto. Adris danas gotovo polovicu prihoda od prodaje roba i usluga ostvaruje na stranim tržištima, od čega oko 60 posto na EU tržištu. U razdoblju pak od 2007. do 2012. godine Adris je ostvario prosječnu godišnju stopu rasta izvoza od sedam posto.

Dobit prije oporezivanja iznosi 584 milijuna kuna, a neto dobit 506 milijuna kuna.- Poslovanje duhanskog dijela Grupe obilježio je drastičan rast trošarina, što je prouzročilo daljnji rast maloprodajnih cijena. Posljedično rastu maloprodajnih cijena i padu kupovne moći, nastavljen je pad potražnje na ključnim TDR-ovim tržištima i prosječno iznosi 5-10 posto godišnje. Također, izražen je pomak potražnje prema nižim cjenovnim segmentima. Tako je u Hrvatskoj u četiri godine udvostručen udio najnižeg cjenovnog segmenta, dok je u BiH povećan čak četiri puta. Snažan je i trend rasta rezanih duhana. U Hrvatskoj je, primjerice, u dvije godine udio pušača rezanih duhana utrostručen i danas iznosi oko 11 posto, a u BiH je udeseterostručen i iznosi oko pet posto sa snažnim trendom rasta – navodi se u priopćenju. Dodaju kako je, unatoč nepovoljnim gospodarskim prilikama, TDR u 2012. godini zadržao lidersku poziciju na tržištima Hrvatske te Bosne i Hercegovine s prosječnih 68, odnosno 32 posto tržišnog udjela. Ističu kako je tijekom prošle godine TDR  započeo izvoz ronhilla i yorka na bugarsko tržište.U 2012. godini ukupna TDR-ova prodaja iznosila je 11,56 milijardi cigareta, pri čemu je 63 posto ostvareno u izvozu. U usporedbi s prošlogodišnjom prodaja cigareta u 2012. manja je za 3,8 posto. Ukupni prihod TDR-a iznosio je 1,74 milijardi kuna, a poslovni prihodi 1,64 milijardi kuna i za 4,2 posto manji su od prošlogodišnjih. Operativna dobit u 2012. godini iznosila je 262 milijuna kuna.Izlazak Hrvatske iz CEFTE donosi veće carine na tržištima regije što će povećati godišnje troškove za više od 10 milijuna eura. - TDR, kao socijalno odgovorna tvrtka, traži rješenja kako bi prvenstveno zadržao radna mjesta u Hrvatskoj – poručili su iz tvrtke. Hrvatski duhani završili su poslovnu 2012. godinu s pozitivnim rezultatom. Proizvodna godina bila je iznimno teška jer je suša negativno utjecala na prinose i kvalitetu duhana.

Istragrafika, vodeći hrvatski proizvođač komercijalne kartonske ambalaže, ostvarila je prihode od prodaje u 2012. u iznosu od 120 milijuna kuna, uz rast izvoza od 16 posto. - Stagnacija industrijske proizvodnje u Hrvatskoj, promjene načina pakiranja gotovih proizvoda, rast cijena kartona, pritisak kupaca na prodajne cijene izazovi su u ovoj djelatnosti. Održivost poslovanja Istragrafike ključni je izazov u sljedećih nekoliko godina – komentirali su rezultate u Adrisu.

Od druge polovice srpnja 2012. godine, maloprodajni lanac kioska i jedan od najvećih distributera novina, duhanskih proizvoda i mobilnih nadopuna u BIH, Opresa, posluje naime pod brendom iNovine. U novi vizualni identitet i modernizaciju poslovanja u BiH uloženo je dva milijuna eura, završen je proces informatizacije kompletne prodajne mreže, a očekuju se i dodatna ulaganja u uvođenje novih usluga i edukaciju zaposlenika.

Turistički dio poslovanja Grupe ostvario je 3,04 milijuna noćenja, što je za pet posto više nego u 2011. godini. Unatoč vrlo blagom oporavku gospodarstava glavnih emitivnih tržišta, ostvaren je rast cijena noćenja od sedam posto. U 2012. godini turistički dio Adrisa ostvario je poslovni prihod u iznosu od 688 milijuna kuna, što je za 14,9 posto više od prošlogodišnjeg. Operativna dobit iznosila je 94 milijuna kuna, što je dvostruko više od prošlogodišnje dobiti.

Cromaris i nadalje ostvaruje stope rasta prodaje. U razdoblju od 2008. do 2012. godine, prosječna godišnja stopa rasta prodaje iznosila je 25 posto. U 2012. godini obavljena je još jedna dokapitalizacija u iznosu od 145 milijuna kuna te je kupljen i preuređen proizvodno-logistički centar u luci Gaženica u Zadru. U 2012. godini Cromaris je pozitivno poslovao.

24. travanj 2024 09:41