Poslovna scena
StoryEditor

Uvijek inovativna Privredna banka Zagreb

08. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

U svim etapama svoje povijesti Privredna banka Zagreb bila je nositelj najvećih investicijskih programa u razvoju turizma, poljoprivrede, industrijalizacije, brodogradnje, elektrifikacije i cestogradnje te je postala sinonimom za ekonomsku vitalnost, kontinuitet i gospodarski identitet Hrvatske.

Privredna banka Zagreb d.d. (PBZ) osnovana je 1966. godine, članica je Intesa Sanpaolo Grupe, jedne od vodećih bankarskih grupa u Europi. PBZ je univerzalna banka i veličinom druga bankarska grupa u Hrvatskoj, koja s više od 1,6 milijuna klijenata i razgranatom poslovnom mrežom s više od 200 poslovnica i oko 650 bankomata pokriva teritorij cijele zemlje, zapošljava više od četiri tisuće zaposlenika te nudi široku paletu različitih proizvoda i usluga namijenjenih građanima i poduzećima. Osim bankarskih usluga i proizvoda PBZ Grupa nudi i niz specijaliziranih, uključujući leasing, poslovanje s nekretninama, kartično poslovanje, usluge upravljanja imovinom. S oko dva milijuna aktivnih kartica, PBZ Grupa lider je u kartičnom poslovanju s tržišnim udjelom u kreditnim karticama većim od 30 posto. Kartični portfelj čini četrdesetak proizvoda American Express te MasterCard, Maestro, Visa i Visa Electron, uključujući bogat izbor charge, debit, debit delayed, kreditnih, pre-paid i drugih kartica, namijenjenih fizičkim i pravnim osobama. Vodeći položaj na kartičnom tržištu PBZ Grupa izgradila je na bogatoj tradiciji te suvremenoj tehnologiji, a posebno se ističe brend American Express, koji je u Hrvatskoj prisutan više od 40 godina. Također, PBZ drži ulogu predvodnika u suvremenim tehnologijama, razvijajući nove proizvode i usluge te sudjelujući znatno u financiranju gospodarstva i razvoju malog i srednjeg poduzetništva.

Svoju inovativnost PBZ kontinuirano potvrđuje u brojnim poslovnim segmentima, a osobito u razvoju elektroničkih distribucijskih kanala. Za istaknuti je da je internetsko bankarstvo PBZ365@NET Banka uvela još 2000. godine i od tada kontinuirano implementira nova tehnološka rješenja i razvija funkcionalnosti elektroničkog bankarstva te bilježi stalan rast korisnika. PBZ je prva banka u Hrvatskoj koja je svojim klijentima - fizičkim osobama, omogućila korištenje internetskog bankarstva na uređajima različitih veličina zaslona i rezolucija uz optimalan prikaz aplikacije putem inovativnoga responzivnog dizajna. Osim o razvoju novih funkcionalnosti PBZ vrlo odgovorno brine se i o sigurnosti internetskog bankarstva, za koje je dobio certifikat za sigurnost ISO 27001:2005. Istovremeno s uvođenjem nove generacije internetskog bankarstva primjetan je stalan rast broja korisnika te PBZ ima više od 300.000 korisnika internetskog bankarstva fizičkih i pravnih osoba te više od 100.000 korisnika mobilnog bankarstva. Na mjesec ostvaruje više od milijun plaćanja putem internetskog bankarstva te internetsko i mobilno bankarstvo postaju daleko najvažniji transakcijski kanal u spektru PBZ-a, u kojem se više od 90 posto transakcija odvija elektroničkim putem, što je na razini tehnološki najrazvijenijih banaka u međunarodnom okruženju. Uz već od ranije podržane operativne sustave Android, iPhone i Java među prvim bankama na tržištu proširila je ponudu i na Windows Phone, čime je ponuda mobilnih platformi zaokružena na ukupno četiri najvažnije koje su trenutačno u uporabi.

Za istaknuti je i podatak da su PBZ Grupa, Intesa Sanpaolo Card i American Express pokrenuli pilot-projekt kako bi testirali, prvi put, tehnologiju HCE za NFC mobilna plaćanja na svojim POS uređajima u Hrvatskoj. PBZ Grupa prvi je partner American Expressa u svijetu koji će testirati HCE na svome, hrvatskom tržištu.

Ponosni dobrotvor

Tijekom godina PBZ nagrađen je brojnim priznatim domaćim i inozemnim nagradama za kvalitetu poslovanja. U PBZ-u su u potpunosti usmjereni prema klijentima i široj zajednici u kojoj posluju, odlučni da im ponude kvalitetne i suvremene bankarske proizvode i usluge, potvrđujući time imidž dinamične i moderne banke koja slijedi zahtjeve tržišta i svojih klijenata poštujući društveno odgovorna načela poslovanja. U sklopu svog programa društvene odgovornosti PBZ je tijekom 2013. godine putem sponzorstava i donacija s iznosom većim od 20 milijuna kuna podržao brojne humanitarne, obrazovne, kulturne i sportske projekte i institucije. Posebno su ponosni na projekt ‘Činim dobro svaki dan’ i karticu sa srcem American Express, koja ima sve pogodnosti klasične kartice American Express i povrh toga humanitarni karakter, kreiranu kako bi se pomoglo humanitarnim projektima važnima za širu zajednicu. Naime, za svaku transakciju napravljenu karticom sa srcem American Express PBZ Grupa donira jednu kunu, bez ikakvog dodatnog troška za korisnika (od toga 50 lipa za projekt ‘Praćenje djece s neurorizicima’, a drugih 50 lipa za projekt ‘Za bolji život djece u domovima socijalne skrbi’). Do sada je putem projekta ‘Činim dobro svaki dan’ i kartice sa srcem American Express prikupljeno više od tri milijuna kuna te su donirana sredstva za 16 bolnica diljem Hrvatske, od Vukovara, Virovitice, Čakovca, Zagreba, Karlovca, Rijeke, Splita, Dubrovnika i drugih gradova, za kupnju potrebne medicinske opreme te za Centar za odgoj i obrazovanje ‘Vinko Bek’ u Zagrebu.

Snaga banke 

Grupa PBZ ima sve što je potrebno da bi se suočila s izazovima, ali i da bi iskoristila mogućnosti koje joj se pružaju. Ima jaku kapitalnu osnovicu, likvidnost i izvore financiranja, što je čini spremnom za moguće tržišne nesigurnosti i strožu regulativu te kontinuirano prelazi na uravnoteženiji, diverzificiraniji i manje rizičan poslovni model. U potpunosti su usredotočeni na klijenta i njihova će se strategija i dalje temeljiti na načelu odgovornog rasta. Uostalom, Privredna banka Zagreb d.d. u vrhu je hrvatskog bankarstva s dugim kontinuitetom bankarskog poslovanja te jako dobro poznatim i snažnim brendom. Osnovana je 1966. godine i pravna je slijednica Banke NRH, osnovane 1962. U svim etapama svoje povijesti Privredna banka Zagreb bila je nositelj najvećih investicijskih programa u razvoju turizma, poljoprivrede, industrijalizacije, brodogradnje, elektrifikacije i cesto- gradnje te je postala sinonimom za ekonomsku vitalnost, kontinuitet i gospodarski identitet Hrvatske.

VELIKI PODACI - Financijski rezultati i planovi

Godina 2013. bila je još jedna u nizu vrlo izazovnih godina, pet godina stagnacije i pada BDP-a odrazilo se na realnu ekonomiju, a time i na cjelokupni bankarski sektor. Usprkos tomu, Privredna banka Zagreb d.d. i njezini supsidijari uz podršku svojih strateških partnera Intese Sanpalo i EBRD-a uspjeli su ostvariti bolje rezultate od mnogih drugih banaka. Tako je konsolidirana neto dobit za 2013. godinu iznosila 821 milijun kuna, 19% manje u odnosu na 2012. Unatoč nepovoljnom ekonomskom okruženju održana je stabilnost poslovanja, što je također odraz sposobnosti ostvarenja prihoda u izazovnim uvjetima kao i snage Banke i njezinih odnosa s klijentima, s kojima se kontinuirano radi. Dobar rezultat ostvaren je usprkos lošem utjecaju rasta portfelja neprihodujućih kredita i rezervacija te stagnacije u plasmanu proizvoda, koja je rezultirala padom neto kamatnog prihoda i neto prihoda od naknada i provizija. PBZ i dalje bilježi pozitivne efekte strateških odluka donesenih prije 2008. kada su na vrijeme predvidjeli početak makroekonomske krize. Zahvaljujući spomenutim odlukama uspjeli su ojačati svoju kapitalnu osnovicu i osigurati stabilne izvore likvidnosti, što im je omogućilo da smanje trošak financiranja te unaprijede svoje proizvode i usluge.

SJEDIŠTE

Privredna banka Zagreb d.d.Radnička cesta 5010000 Zagreb

telefon / phone :+385 1 63 60 000telefaks / fax :+385 1 63 60 063e - adresa / e - mail :Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

www.pbz.hr

UPRAVA

• Božo Prka, predsjednik

ČLANOVI UPRAVE

• Gabriele Pace• Ivan Gerovac• Darko Drozdek• Dinko Lucić• Andrea Pavlović• Draženko Kopljar

24. travanj 2024 13:27