Poslovna scena
StoryEditor

Valentić: Ako cijene nekretnina još padnu sve moje odlazi na bubanj

03. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

- Nalazim se u složenoj poslovnoj situaciji, jednoj od najtežih u 40 godina bavljenja biznisom. Sa sadašnjim cijenama nekretnina mogu izdržati još godinu do eventualno dvije – rekao je u intervjuu za Globus vlasnik Nive inženjeringa Nikica Valentić.

- Ako cijene nekretnina padnu još desetak posto, tada sve što sam u četiri desetljeća zaradio već sutra može otići na bubanj – priznao je bivši premijer.Novo vodstvo HDZ-a nagovarao ga je da se kandidira za predsjednika stranke, no kaže da se u politiku neće vraćati. Za novi broj Globusa bez zadrške je progovorio o svojim financijskim problemima.- Čujem komentare da se ja želim vratiti u politiku jer mi posao ide loše, ne pada mi napamet, samo želim spasiti obiteljsko poduzeće – rekao je Valentić. Kao jedan od razloga zašto uopće ne razmišlja o ovoj opciji je i bolest s kojom se bori od 18 godine, ankilozantni spondilitis poznat i kao upalna reumatska bolest. Prije mjesec dana bolest je uznapredovala i u neurološkom smjeru što može dovesti do vrlo ozbiljnih komplikacija.Valentić je Nivu pokrenuo 1995. kada je otišao s funkcije premijera, a početni kapital dobio je prodajom nekoliko stanova koje je zaradio kao odvjetnik u bivšoj državi. Naime, poznata je informacija da je bio među najbogatijim odvjetnicima u bivšoj Jugoslaviji.Njegova Niva inženjering bavi se klasičnijim razvijanjem projekata – kupnjom zemlje, ‘čišćenjem’ blombi, ishođenje dozvola dogovor s bankama oko financiranja. Obično je njegov udio u projektu 30 do 50 posto.- Moji projekti jako dugo traju I što je najgore zapao sam u probleme na najlakšem dijelu – kod izgradnje i prodaje. Imam osjećaj das am trčao maraton i onda se zadnjih sto metara spotaknuo – rekao je bivši premijer.Tvrtka je 2011. završila s 53,7 milijuna prihoda , no zbog velikih rashoda nakon oporezivanja ostalo je samo 576 tisuća kuna dobiti. Iako ima samo 24 zaposlenika, Valentić upozorava kako ima još nekoliko projekt-društava te 50-tak zaposlenih inženjera, financijaša pravnika i menadžera. Valentićeva tvrtka danas ima tri aktivna velika projekta: Črnomerec centar, Zaprešić i Immo par u Jastrebarskom. Sva tri su teška oko 200 milijuna eura te sva tri u teškim financijskim problemima.- Moje je greška bila što sam krenuo u tri velika projekta. Bilo bi bolje das am započeo nekoliko malih i jedan veliki, no tko je mogao znati 2002. da će za sedam godina biti ovakva kriza – objašnjava Valentić.Ističe da kad je planirao project Črnomerec računao je da će stanove prodavati po 2500 eura po kvadratu, a danas ih prodaje po 1850 eura. S ovom cijenom ukoliko proda sve stane bit će na nuli, ako cijene stanova još padnu odlazi u minus. No, ako cijene stanova ponovo porastu Valentić je bogat čovjek.–Vidite kako je tanka granica između pukovnika i pokojnika – komentira Valentić. Na kraju intervjua poručuje kako mu više nije do novaca nego do časti jer će se za dvije tri godine povući i sve prepustiti sinu Ivanu.Iako je član HDZa govori kako navija za ovu Vlast da uspije.

-Molim boga da Čačić i Linić uspiju jer HDZ još nije spreman za preuzimanje vlasti i ja im to otvoreno govorim - kaže bivši hadezeovac.

- Ne želim da netko prstom upire u mene i govori, vidi ovaj je upropastio firmu. Samo želim da na kraju mogu staviti na glavu šešir i s kišobranom u ruci u uzdignuta čela prošetati ulicom – poručuje za kraj bivši premijer.

12. svibanj 2024 06:48