Poslovna scena
StoryEditor

Varteks smanjio gubitak za 50 posto u odnosu na lani

19. Svibanj 2015.
Piše:
lider.media

Provedba Plana poslovnog i financijskog restrukturiranja Varteksa rezultirala je vidljivim pozitivnim pomakom u ukupnim rezultatima poslovanja, te je tako u prvom kvartalu 2015. godine značajno smanjen gubitak u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Ukupan rezultat poslovanja Varteks Grupe u prvom kvartalu 2015. godine je gubitak u iznosu od 6,97 milijuna kuna koji je za 50 posto manji u odnosu na gubitak ostvaren u prvom kvartalu prošle godine, koji je iznosio 14,1 mil. kn.

U prva tri mjeseca 2015. godine Varteks Grupa realizirala je ukupne poslovne prihode u iznosu od 35,4 mil. kn koji su 5,5 posto ili 2,1 mil. kn manji u odnosu na isto razdoblje 2014. godine, dok su ukupni poslovni rashodi manji za 19 posto ili za 9,6 mil. kn. Smanjenje prihoda vezano je prvenstveno uz vremenski pomak realizacije dijela ugovorenih poslova na drugu polovicu godine. Od ukupno ostvarenih prihoda, 58% realizirano je u izvozu.

Već u prvom tromjesečju vidljivo je da poslovanje Varteks Grupe u 2015. godini bilježi pozitivne trendove, ali učinak provedbe financijskog restrukturiranja s obzirom na djelomični pomak u provedbi, dijelom utječe i na pomak u ostvarenim rezultatima poslovanja. Određena problematika prisutna je i s osnova negativnih utjecaja u okruženju kao što su: brzina i mogućnost oporavka domaćeg gospodarstva i gospodarstava u regiji, još uvijek smanjena osobna potrošnja i problematika nelikvidnosti.

Veći rast prihoda od prodaje očekuje se u drugom kvartalu 2015., tako da se kumulativno za prvu polovicu godine očekuje rast prihoda u odnosu na prošlu godinu, a do kraja godine očekuje se i pozitivan rezultat iz operativnog poslovanja. Do kraja 2015. godine očekuje se nastavak pozitivnih trendova u poslovanju Grupe kroz realizaciju postavljenih ciljeva usmjerenih na uspješno restrukturiranje, te financijsku i poslovnu konsolidaciju kompanije.

27. travanj 2024 06:00