Poslovna scena
StoryEditor

Važni su izvoz i poticanje izvozno orijentiranih ulaganja te industrija

12. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Donosimo drugi dio ankete u kojoj smo na 200 adresa hrvatskih ‘opinion makera‘ poslali pitanje Da ste predsjednik Vlade, što bi vam bio prioritet broj 1? Neki od prijedloga uključuju jačanje izvoza, dok se drugi orijentiraju na privlačenje stranih investitora ili pak rezanje konfekcijskog broja države.

Luka Burilović, HGK: Samo izvoz jamči rast i radna mjesta

- Važni su izvoz i poticanje izvozno orijentiranih ulaganja te industrija. Samo povećanje izvoza može otvoriti nova radna mjesta i jamčiti održivi gospodarski rast, odnosno rast BDP-a, povećati devizne rezerve, smanjiti razinu deficita državnog proračuna, unaprijediti konkurentnost tvrtki, ali i države u cijelosti.

Ivica Krešić, Deloitte: Veliki strani investitori otvaraju radna mjesta - Građanima treba vratiti vjeru u bolju budućnost promjenom retorike i aktivnijim angažmanom na dovođenju velikih stranih ulagača koji bi otvorili nova radna mjesta.

Damir Zorić, Euroherc: Smanjiti konfekcijski broj države

- Prioritet bi bio - prestati biti predsjednik vlade. Na tako odgovorno mjesto mora doći osoba sposobna voditi zemlju, a nikako umišljena osoba nesvjesna svoje nesposobnosti. Poštujem demokraciju, ali biti izabran u našemu izbornom procesu nije pokazatelj sposobnosti da se zemlja izvuče iz krize jer u hrvatskom se sustavu politika svela na politički aktivizam i borbu dvaju aktivističkih krila u izbornom tijelu. Ako bih ipak bio upitan što predlažem, rekao bih ovo: odmah se mora raditi na smanjenju konfekcijskog broja države. Maloj zemlji treba skrojiti manju državu, ovakva nam je prevelika. Treba nam manja država, vlada usmjerena na komunalni i gospodarski posao, a ne na ideologije i strančarenja. Bolje bi bilo smanjiti broj zastupnika koji bi bili birani neposredno u jasnim i prirodnim izbornim jedinicama, po regijama. Predsjednika Republike treba birati u Saboru. Radikalno bih smanjio broj općina i gradova. Županije bih ostavio, ali državne upravne strukture smjestio bih u četiri regionalna središta te u Zagreb. Broj dužnosnika državne uprave razmještenih po županijama smanjio bi se za pet puta. Odmah bih radikalno smanjio broj upravnih organizacija, agencija i sličnih ustanova spajanjem srodnih. Broj dužnosnika u najmanju bi se ruku mogao prepoloviti. Mrežu stranih predstavništava racionalizirao bih i pripojio im turistička i gospodarska. Vladu bih prepolovio na deset ministarstava te logično ujedinio gospodarske resore u jedno gospodarsko ministarstvo jer današnje je Ministarstvo gospodarstva zapravo ministarstvo industrije, a drugi oblici gospodarstva imaju zasebna ministarstva. Nakon tih poteza, tj. ušteda na samome sebi, svaka bi vlada imala legitimnost pozvati narod na žrtvu za oporavak.

Danko Sučević, konzultant: Sloboda pojedinca, rada i kapitala

- Sloboda pojedinca, rada i kapitala. Rad nije slobodan sve dok smo prisiljeni raditi poslove koje mrzimo, za šefove koje mrzimo, u tvrtkama koje mrzimo jer nemamo izbora. Kapital nije slobodan sve dok se mora kretati u minskom polju propisa i neprijateljskom okruženju antipoduzetničke klime.

Đuro Njavro, ZŠEM: Promicanje izvrsnosti

- Promicanje izvrsnosti, solidnosti, natjecanja na svim područjima života put je u blagostanje naroda, i to uz primjerenu državnu skrb za bolesne i nemoćne.

20. travanj 2024 13:24