Poslovna scena
StoryEditor

Vindija ulaže 18 milijuna kuna u povećanje proizvodnje Koke

29. Travanj 2014.

Grupa Vindija u povećanje proizvodnih kapaciteta tvrtke Koka uložit će 18,17 milijuna kuna vlastitih sredstava, izvijestili su danas iz te varaždinske prehrambene kompanije.

Završetkom prve faze radova na Farmi 14, u mjestu Petrijanec, i početkom njezina rada u svibnju, Koka će stvoriti uvjete za povećanje vlastitih proizvodnih kapaciteta i to upravo u razdoblju proizvodnje mesa za potrebe ljetne sezone.

Prva faza radova, koja uključuje implementaciju najsuvremenijih tehnoloških rješenja, vrijedna je 9,5 milijuna kuna, a obuhvaća ugradnju novih tehničkih sustava za ishranu, napajanje, grijanje, ventilaciju i hlađenje. Spomenuti sustavi su u potpunosti kompjutorski upravljani te omogućavaju provođenje svih zakonskih propisa Hrvatske i EU, navodi se u priopćenju.

Druga faza investicija iznosi 8,6 milijuna kuna i planira se realizirati do kraja godine, a troškovi cjelokupnog projekta, u potpunosti financiranog iz vlastitih sredstava Grupe Vindija, iznosit će 18,17 milijuna kuna, kažu u Vindiji.

Po završetku svih radova Farma 14 će se sastojati od 9 peradnjaka proizvodnog kapaciteta do 200.000 komada jednodnevnih brojlera, pojedinačnih kapaciteta objekata od 19.000 do 25.000 jednodnevnih brojlera ili godišnje oko 1,2 milijuna pilića.

Građevinskom adaptacijom objekata kao i odabirom energenata osigurat će se i maksimalna energetska učinkovitost objekata čime će se dobiti proizvodna cjelina minimalnog utjecaja na okoliš.

Od specifičnosti farme u Vindiji napominju kako je cijela farma opremljena vrhunskim i multifunkcionalnim konceptom ventilacije, naročito važnom za razdoblje ljeta i visokih temperatura te dodatno pojačana "pad cooling–om", tj. sistemom za kontrolirano hlađenje zraka, odnosno ambijenta u kojem borave pilići, uz kontrolu vlage, stoji između ostaloga u današnjem priopćenju Vindije.

25. travanj 2024 17:51