Poslovna scena
StoryEditor

Vipnet, HT i Tele2 nisu narušili tržišno natjecanje

25. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja utvrdila je kako Vipnet, HT i Tele2 nisu narušili tržišno natjecanje, jer ne postoje dokazi da su od srpnja do listopada 2009. usklađenim djelovanjem promijenili obračunske jedinice za glasovne pozive u pokretnim mrežama i time sklopili zabranjeni sporazum.

AZTN je postupak pokrenula po službenoj dužnosti kako bi utvrdila jesu li promjene obračunskih jedinica za glasovne pozive u pokretnim mrežama u Hrvatskoj rezultat izričitog međusobnog dogovora poduzetnika ili usklađenog ponašanja ili je bila riječ o samostalnim odlukama svakog od njih. Naime, nakon što je 1. kolovoza 2009. uveden porez od šest posto na usluge telekom operatora, od 1. listopada 2009. de facto su, kroz promjenu obračunskih jedinica, povećane cijene za većinu tarifnih modela svih mobilnih operatora.

- Međutim, iako su postajale indicije da se radi o dogovoru odnosno usklađenom djelovanju, Agencija nije pronašla izravni dokaz koji bi nedvojbeno upućivao na nedopušteni kontakt i dogovor među operatorima u vezi s promjenom obračunskih jedinica, a sve činjenice o paralelnom postupanju koje je utvrdila, Agenciji nisu bile dovoljne da s potpunom sigurnošću zaključi da je između poduzetnika doista postojao zabranjeni sporazum - stoji u rješenju AZTN-a.

Prije svega, ozbiljnom indicijom Agencija je smatrala priopćenje koje je 31. srpnja 2009. medijima poslala Udruga pokretnih komunikacija Hrvatske koje je predstavljalo zajedničko stajalište VIPneta, HT-a i Tele2 u vezi novog poreza, a izradile su ga njihove PR službe. U priopćenju poduzetnici, između ostalog, najavljuju poduzimanje ‘rješenja i mjera‘ radi ublažavanja negativnih posljedica Zakona o naknadi za pružanje usluga u pokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama koji je izglasan 30. srpnja, i kojim je telekom operatorima uvedena naknada u visini od šest posto prihoda ostvarenog od pružanja usluga kratke tekstualne poruke (SMS), usluga prijenosa slike, govora i zvuka porukom (MMS) te govorne usluge.

Budući da je novi obračunski sustav kod sva tri operatora stupio na snagu u isto vrijeme, odnosno 1. listopada 2009., Agencija je u postupku trebala utvrditi da li upravo to predstavlja ‘rješenja i mjere‘ najavljene priopćenjem, što bi prema pravilima tržišnog natjecanja, predstavljalo dogovor o cijenama. Konkretno, prema novom obračunskom sustavu umjesto dotadašnjih 15 sekundi, obračunska jedinica promijenjena je na 60 sekundi za prvu minutu poziva, neovisno o njegovom trajanju, a nakon prve minute, jednu sekundu ili 15 sekundi, ovisno o poduzetniku, odnosno pojedinoj tarifi. 

Međutim, Agencija je u postupku utvrdila da su HT i Tele2 prilikom donošenja odluka o promjeni svojih obračunskih jedinica raspolagali informacijom ili su mogli znati, da je VIPnet već ranije donio odluku o tome da će od 1. listopada primijeniti novi obračunski sustav, jer je to javno objavio 21. kolovoza 2009., u jednom dnevnom listu. HT i Tele2 su tek nakon toga donijeli slične odluke o promjenama obračunskih jedinica.

- Agencija stoga nije mogla isključiti mogućnost da su HT i Tele2, bez prethodnog međusobnog kontakta, jednostavno pratili postupanje VIPneta, te se prilagodili njegovim potezima. Takvo prilagođavanje ponašanju konkurenata samo po sebi nije zabranjeno, ukoliko je riječ o samostalnom ponašanju poduzetnika, kojem nije prethodio nedopušteni kontakt s konkurentima razmjenom osjetljivih informacija i sličnog - kažu u AZTN-u. 

Predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja, Olgica Spevec, objasnila je kako je postupak pokrenut temeljem predstavke građanina i indicija koje su upućivale na možebitni dogovor, no tijekom postupka nismo pronađeni ni izravni niti neizravni dokazi o postojanju zabranjenog sporazuma među ovim poduzetnicima. 

18. travanj 2024 16:13