Poslovna scena
StoryEditor

Vipnet razvio uslugu SMS plaćanja u samoposlužnim autopraonicama

01. Ožujak 2016.
Piše:
lider.media

Telekomunikacijska tvrtka Vipnet razvila je uslugu SMS plaćanja u samoposlužnim autopraonicama koja je prva takve vrste u Hrvatskoj i zemljama u okruženju, a funkcionira slično SMS usluzi parkinga

Riječ je o usluzi mAutopraonica koja omogućuje plaćanje pranja i čišćenja vozila putem SMS poruke u samoposlužnim autopraonicama, koju je Vipnet razvio u suradnji s tvrtkom Semper tehnika. Prve takve praonice su u Svetoj Nedelji i Sesvetama, a očekuje se širenje diljem Hrvatske.

Ta je usluga zapravo dio velikog trenda M2M usluga (‘machine to machine‘) čiji potencijal potvrđuje izvješće konzultantske tvrtke Future Market Insights (FMI) u kojem se procjenjuje da je vrijednost transakcija putem mobilnih uređaja u 2014. iznosila 392 milijarde američkih dolara te da će do 2020. dosegnuti 2.849 milijardi dolara na svjetskoj razini, s kontinuiranim rastom od 39 posto na godišnjoj razini.

Stoga je razvoj usluge mAutopraonice pratio i razvoj M2M sustava ‘SMS žetonjere‘ koji se ugrađuje u samoposlužne uređaje za pranje ili čišćenje vozila i čija je zadaća komuniciranje sa središnjim sustavom za naplatu i krajnjim korisnicima preko M2M SIM kartice i SMS poruka.  

- mAutopraonice posljednja je u nizu usluga mobilnog plaćanja u Vipnetovoj ponudi u M2M segmentu koji je počeo još 2001. uvođenjem SMS parkinga, prve usluge takvog tipa u svijetu. Vipnet je 2013. prvi na hrvatskom tržištu predstavio i komercijalnu uslugu baziranu na NFC tehnologiji (Near Field Technology) Vip mPrijevoz čime su građani Osijeka dobili mogućnost plaćanja javnog prijevoza pomoću pametnih telefona, a u tom su segmentu još i usluge Nextbike javni prijevoz i druge, poručuju iz Vipneta.

23. travanj 2024 20:56