Poslovna scena
StoryEditor

Vipnetu rastu prihodi zahvaljujući fiksnim uslugama

10. Veljača 2016.

Transformacijski program i preokret u komercijalnom poslovanju, posebice u segmentu fiksne telefonije, stabilizirali su prihode Vipneta koji je tako prošlu godinu završio sa 371,3 milijuna eura prihoda, što je za 1,8 posto manje nego u 2014. godini.

Prošlogodišnja regulatorna opterećenja i povećanje naknada za frekvencijski sektor, stvorili su negativne učinke svim mobilnim operaterima, pa i Vipnetu zbog kojih je ta tvrtka bila primorana provesti striktnu kontrolu troškova u iznosu od 20 milijuna eura. Taj transformacijski program i preokret u komercijalnom poslovanju, posebice u segmentu fiksne telefonije, stabilizirali su prihode Vipneta koji je tako prošlu godinu završio sa 371,3 milijuna eura prihoda, što je za 1,8 posto manje nego u 2014. godini.

No, kraj godine ipak je donio određeni oporavak, rekao je Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave Vipneta, istaknuvši kako su prihodi u četvrtom kvartalu za 0,8 posto veći nego u istom razdoblju pretprošle godine. Konsolidirana EBITDA je također stabilizirana i iznosi 83 milijuna eura. Iako je u odnosu na 2014. smanjena za 1,5 posto, u četvrtom kvartalu porasla je u odnosu na isto razdoblje pretprošle godine za 53,5 posto što je potaknuto organskim rastom.

I dalje najveći dio prihoda odnosi se na mobilni segment, premda je broj korisnika, uglavnom prepaid usluga, pao za 0,4 posto. Prosječan prihod po korisniku iznosi 11,3 eura. Broj fiksnih korisnika porastao je za 28,9 posto, a prosječni prihod po liniji za 2,9 posto i iznosi 22 eura. Raste i broj fiksnih širokopojasnih linija, fiksnih telefonskih usluga, kao i broj korisnika u TV segmentu. Sveukupno u fiksnom segmentu prihod je u 2015. porastao za 21,9 posto u odnosu na 2014. godinu.

- Vipnet je prošle godine investirao gotovo svu dobit, 72.4 milijuna eura, većinom u daljnje širenje 4G+/LTE i fiksne mreže, 3,5 posto više nego pretprošle godine - kazao je Dvorjančanský, istaknuvši kako je ta tvrtka prošle godine postavila 4000 kilometara vlastite međugradske i unutargradske optike, dok je akvizicijom Amisa povećao broj korisnika za 23000 čime je nastavljena konsolidacija hrvatskom telekomunikacijskog tržišta.

U mobilnom segmentu, Vipnet je investirao više od 18 milijuna eura u akviziciju dva frekvencijska bloka što omogućuje razvijanje i implementaciju najnovije 4G+/LTE tehnologije.

- 2016. godina bit će godina pozitivne perspektive zahvaljujući kontinuiranom rastu potrošnje podatkovnog prometa - zaključili su u Vipnetu.

25. travanj 2024 01:40