Poslovna scena
StoryEditor

Visa donosi novčanik budućnosti - novcem raspolažite preko whatsAppa

20. Lipanj 2015.
Piše:
Ato Markin

Je li budućnost bliža nego ikad? Odlazi li novac, bar u ovom obliku, kao sredstvo plaćanja polako u ropotarnicu prošlosti? Čini se da da. Beskontaktno plaćanje sve više je u uporabi kao primarni način plaćanja roba i usluga.

I dok se u Hrvatskoj „na mala vrata“ uvodi beskontaktno plaćanje karticama, u Europi je to sasvim uobičajena stvar. Najbolji primjer Hrvatskoj su Češka i Poljska, zemlje u kojoj polovica kartica ima beskontaktnu tehnologiju – kartica se prisloni na POS uređaj i plaćanje je obavljeno. Posebnost kod ovakve vrste plaćanja je i ta da nije potrebna identifikacija pin kodom ukoliko račun iznosi manje od 152 kune (20 eura).

No, najnovija tehnologija omogućava plaćanje mobitelima. Takav oblik plaćanja postat će „vruća stvar“ rečeno je tijekom nedavno održane Konferencije Visa Futures u Barceloni. Čak, što više, uz posebnu aplikaciju, moći ćete, npr., na račun prijatelja, preko, aplikacije whatsApp, uplatiti novac. Naravno, uvjet je i da tog prijatelja imate u imeniku telefona. Novac više nije presudan kod plaćanja roba i usluga, kartice se još uvijek koriste no problem može biti ako se traži kartica baš određene kuće. Rješenje je m-plaćanje, plaćanje iz udobnosti vlastite fotelje. Ovakvoj vrsti plaćanja, napominju u Visi, sklone su mlađe generacije koje su sklone brzoj i jednostavnoj kupovini a da, pri tome, nije ugrožena sigurnost računa i osobnih podataka.

No, u Visi neće stati na tome. Uz već spomenuto Visa je pripremila za male i srednje poduzetnike i obrtnike mPOS – riječ je o terminalu koji je pogodan za poduzetnike koji ne ostvaruju (pre)velike prihode te si ne mogu priuštiti uobičajeni POS aparat. Ova vrsta naplate, ističu, posebno je prilagođena, primjerice, dostavljačima pizza, taksistima...

Visa će, prema dostupnim informacijama, s ovakvim oblicima plaćanja započeti u ovom dijelu Europe krajem 2015. i početkom naredne godine.

26. travanj 2024 10:54