Poslovna scena
StoryEditor

Više od polovice tvrtki ne očekuje znatnu promjenu situacije

26. Ožujak 2012.
Piše:
lider.media

Prema rezultatima ovogodišnjeg gospodarskog istraživanja Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore (DKIHK), dvije trećine trenutačno poslovanje svojih tvrtki ocjenjuje tek kao zadovoljavajuće, a 15 posto kao loše. Oko polovice sudionika navodi da im se promet u 2011. smanjio u usporedbi s prethodnom godinom.

Samo 28 posto sudionika istraživanja računa s poboljšanjem svojeg poslovanja u 2012. godini, no 80 posto ih aktualnu gospodarsku situaciju u Hrvatskoj i dalje ocjenjuje kao lošu. Više od polovice tvrtki ne očekuje znatnu promjenu situacije u ovoj godini, dok 37 posto očekuje pogoršanje. U prošloj ih je godini samo 27 posto računalo s daljnjim negativnim trendom.Dobre vijesti pak stižu s područja zapošljavanja. Slično kao i prethodne godine četvrtina tvrtki očekuje porast broja zaposlenih, a više od polovice navodi da ne namjerava smanjiti broj zaposlenih. Također, pri ocjenjivanju uvoza i izvoza općenito te vanjskotrgovinskih odnosa s Njemačkom, nazire se pozitivan trend. Kao prednosti Hrvatske kao poslovne destinacije navedene su, kao i prethodnih godina, dobar geostrateški položaj, dobroobrazovana i kvalificirana radna snaga, dobro razvijena infrastruktura (izuzev željeznica), prirodni resursi, značajni neiskorišteni potencijali za razvoj tržišta te predstojeći pristup Hrvatske EU.

Za razliku od prethodnih godina, tvrtke posebice zahtijevaju poboljšanje ulagačke klime odnosno poticanje ulaganja.- Svi ulagači, hrvatski, ali i njemački, od destinacije za ulaganje općenito očekuju predvidljivost, konkurentne uvjete na mjestu ulaganja, učinkovitu javnu upravu te općenito pozitivan stav prema ulagačima. Ako se ne riješe postojeći nedostaci, to će se naravno i dalje odražavati na odluku ulagača o destinaciji za ulaganje. Stvaranjem odgovarajućih okvirnih uvjeta i ukupno gledano pogodnije klime za ulaganja, Hrvatska ima dobre šanse da postane konkurentna u privlačenju stranih ulaganja - rekao je Ralf Blomberg, predsjednik Uprave Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore.

16. travanj 2024 14:54