Poslovna scena
StoryEditor

Vjerovnici Nexe grupe prihvatili izmijenjeni plan financijskog restrukturiranja

04. Studeni 2013.

Vjerovnici Nexe grupe na današnjem su ročištu u postupku predstečajne nagodbe prihvatili izmjenjeni plan financijskog restrukturiranja te tvrtke.

Na danas održanom ročištu na Zagrebačkom velesajmu o prihvaćanju predloženog plana financijskog restrukturiranja Nexe grupe glasali su predstavnici vjerovnika na koje se odnosi 80,76 posto dugovanja Nexe grupe ili gotovo 2,34 milijarde kuna, dok su protiv bili vjerovnici na koje se odnosi 19,24 posto ukupnih obveza te našičke tvrtke.

Komentirajući rezultate glasovanja na ročištu, predsjednik Uprave Nexe-a Ivan Ergović je istaknuo kako je to ‘velika stvar za Nexe grupu i za cijelu Hrvatsku, posebno Slavoniju‘.

 - Sada nam predstoji naporan rad i borba da ostvarimo što bolje poslovne rezultate kako bismo ono što su vjerovnici izglasali ispoštovali u realnosti. Uz loše stanje u domaćem građevinskom sektoru, orijentirali smo se na izvoz, koji čini već preko 50 posto prihoda. No, nadamo se da će se kroz planove Vlade u idućoj godini otvoriti investicije i u Hrvatskoj - kazao je.

U postupku predstečajne nagodbe nad Nexe grupom utvrđene su tražbine u iznosu od gotovo 2,9 milijardi kuna, od čega su, po podacima iz izmijenjenog plana restrukturiranja, 1,5 milijardi kuna utvrđene tražbine financijskih institucija, a 1,2 milijarde kuna odnosi se na sudužništvo povezanih društava za obveze dužnika.

Prema planu, financijsko restrukturiranje uz ostalo predviđa dokapitalizaciju Nexe grupe, prodaju Našicecementa, otpis dijela duga, kamata i naknada, odgodu dospjelosti obveza, prodaju neoperativne imovine, prodaju udjela u povezanim društvima, itd.

Nexe grupu, u kojoj je na kraju 2012. bilo 3.087 zaposlenih, čine 22 društva od kojih najznačajniju ulogu ima Našicecement, tvrtka koja je također u predstečajnoj nagodbi o kojoj ovisi opstanak cijele grupe.

Naime, značajan dio vjerovnika naplatu svojih potraživanja želi ostvariti prodajom Našicecementa, odnosno divizijom za cement i betone (DCB).

Početkom kolovoza građevinska tvrtka Viadukt iskazala je interes za razmatranjem ulaganja u društva Nexe grupa i Našicecement, kao dio konzorcija ulagatelja. Pismo namjere je indikativno, neobvezujuće i predstavlja isključivo iskaz inicijalnog interesa, dok je donošenje konačne odluke i podnošenje eventualne konačne ponude za ulaganje podložno ‘provođenju dodatnih analiza, provedbi dubinskog snimanja i konačnom odobrenju od strane odgovarajućih organa‘, naveli su tada iz Viadukta.

O izmijenjenom financijskom planu trebalo se glasovati na ročištu zakazanom za 9. kolovoza, no ono je odgođeno, na traženje predstavnika Viadukta koji su kao razlog naveli da ta tvrtka, kao novi strateški partner, nije imala dovoljno vremena sagledati cjelokupno poslovanje i dobiti cjelovit uvid u problematiku dužnika.

Savjetodavno vijeće Ministarstva financija 26. srpnja odobrilo je produljenje roka za provođenje postupka predstečajne nagodbe za 60 dana, a taj je rok počeo teći 3. kolovoza. No, kako ni u tom roku sudionici postupka nisu uspjeli usuglasiti zajednički plan restrukturiranja, Nexe grupa je zatražila dodatno produljenje roka za 30 dana, koje je i odobreno i teče od 2. listopada.

Uoči glasovanja o planu financijskog restrukturiranja, Zagrebačka burza je u 13,00 sati obustavila trgovanje obveznicama našičke grupacije. Obustava će trajati dok Nexe ne izvijesti o ishodu glasovanja o planu financijskog restrukturiranja, koja ‘predstavlja informaciju za koju je razumno očekivati da u značajnoj mjeri može utjecati na cijenu obveznica‘.

23. travanj 2024 17:34