Poslovna scena
StoryEditor

Vjerovnici prihvatili plan restrukturiranja Instituta IGH

06. Rujan 2013.

Vjerovnici Instituta IGH na današnjem su ročištu u postupku predstečajne nagodbe prihvatili plan operativnog i financijskog restrukturiranja te građevinske kompanije.Za prihvaćanje plana bili su vjerovnici na koje se odnosi 90 posto potraživanja.

Nakon prihvaćanja plana, Institut IGH treba Trgovačkom sudu u Zagrebu podnijeti prijedlog za sklapanje predstečajne nagodbe.

Član Uprave IGH Tomislav Alpeza ocijenio je da je današnje prihvaćanje plana odlučujući korak ka tome da IGH nastavi uspješno operativno poslovanje. Operativno poslovanje, po njegovim riječima, nikad i nije bilo upitno, a visoka zaduženost tvrtke nastala je iz nekretninskih projekata poduzetih u razdoblju od 2005. do 2009. godine.

IGH-ova knjiga ugovora solidno je popunjena projektima vrijednim više od pola milijarde kuna, dodao je Alpeza.

Po planu, unutar financijskog restrukturiranja ukidaju se sudužništva koja nisu osigurana hipotekama na imovini tvrtke, dok bi na snazi ostala sudužništva osigurana hipotekama.

Plan predviđa i otpis dospjelih obveza za kamate u iznosu od 37,4 milijuna kuna, otplatu duga za nekretninske projekte kroz jednokratnu otplatu iz prodaje nekretnina u iznosu od otprilike 179,9 milijuna kuna, pretvaranje neosiguranih financijskih tražbina u junior dug u iznosu od 12,4 milijuna kuna te djelomičnu konverziju duga prema dobavljačima u redovne dionice, odnosno pretvaranje 30 posto duga u kapital za obveze prema dobavljačima u visini od otprilike 23,5 milijuna kuna po nominalnoj vrijednosti dionice.

Među prihvaćenim mjerama su i isplata prioritetnih obveza prema radnicima za bruto plaće i otpremnine iz dokapitalizacije te otplata preostalih operativnih obveza kroz pet godina.

Model financijskog restrukturiranja uključuje i drugi krug dokapitalizacije Instituta IGH, uz refinanciranje bankovnog duga dijelom kroz jednokratnu otplatu, a dijelom kroz produljenje otplate i smanjenje kamate.

U planu stoji kako će radi osiguravanje potrebne likvidnosti, u visini od minimalno 40 milijuna kuna, postojeći i/ili novi dioničari provesti dokapitalizaciju u roku od godine dana od konačno potpisanog sporazuma ili okončane predstečajne nagodbe.

Mjere operativnog restrukturiranja predviđaju nastavak provođenja mjera smanjivanja troškova te trenutnu prodaju neprofitabilne imovine/društava, a među mjerama su primjerice i daljnja optimizacija broja zaposlenih, nakon stabilizacije poslovanja u Hrvatskoj i provedenog restrukturiranja, izlaz na međunarodna tržišta (Rusija), promjena trenutne vlasničke te strukture upravljanja, kroz sudjelovanje predstavnika ključnih vjerovnika u Nadzornom odboru te izmjenama u upravi društva.

Po podacima Instituta IGH, ukupni dug te tvrtke je krajem prošle godine iznosio 494,9 milijuna kuna, od čega se 409,9 milijuna odnosi na kredite od banaka a 75 milijuna kuna na obveznice. Društvo, međutim, ima i visoke vanbilančne obveze, ukupno 900 milijuna kuna, na temelju garancija te sudužništva za nekretninske projekte.

Po podacima iz izmijenjenog plana financijskog i operativnog restrukturiranja, ukupne prijavljene tražbine, uključivo i tražbine radnika koje ne ulaze u predstečajnu nagodbu, na dan 10. lipnja iznose 1,9 milijardi kuna. Nad Institutom IGH postupak predstečajne nagodbe pokrenut je 10. lipnja ove godine.

Prvotno je bilo utvrđeno da se o izmijenjenom planu glasuje 27. kolovoza, ali to je ročište odgođeno zbog nomotehničkog usklađenja teksta prijedloga predstečajne nagodbe, koje je zatražio Institut IGH.

20. travanj 2024 02:38