22. svibanj 2012.

Vlada i Uprava Ine obavili su strateške razgovore

Ina je u Ivanić Gradu obilježila početak radova na EOR projektu utiskivanja ugljičnog dioksida i vode u postojeće plinske i naftne bušotine radi povećanja proizvodnje nafte i plina.

U to će u iduće tri godine uložiti 514 milijuna kuna. Cilj projekta je pridobivanje dodatnih količina nafte i plina na eksploatacijskim poljima Žutica i Ivanić, primjenom metode naizmjeničnog utiskivanja ugljičnog dioksida i vode u djelomično iscrpljena ležišta. - Time se ublažava pad proizvodnje i revitaliziraju stara i već podosta iscrpljena nalazišta - rekao je na konferenciji za novinare u povodu otvaranja projekta predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott, dok je ministar gospodarstva Radimir Čačić rekao kako je to projekt koji podupire Vlada.

Prema riječima Aldotta, kroz 24 godine koliko će se EOR metoda primjenjivati na poljima Žutica i Ivanić, planirana je proizvodnja 3,4 milijuna tona nafte i oko 500 milijuna prostornih metara plina što primjenom postojećih metoda ne bi bilo moguće proizvesti. Ujedno će u ležišta biti utisnuto 5,2 milijuna tona ugljičnog dioksida koji će biti dopreman postojećim cjevovodom između Molvi i Ivanić Grada.

Ukupna ulaganja u dodatno crpljenje nafte i plina na dvama poljima, od početaka projekta 1997. do njegova kraja, 2022. godine, planirana su u iznosu od 1,13 milijardi kuna. Ugovori o izvođenju radova potpisani su ranije ovoga mjeseca nakon provedenih javnih natječaja na kojima su pobijedila tri konzorcija na čijem čelu su tvrtke STSI i Končar. Aldott je istaknuo da su Inina ulaganja u ovoj godini planirana u iznosu većem od dvije milijarde kuna, što je 35 posto više nego lani, od čega se tri četvrtine odnose na ulaganja u Hrvatskoj. Čačić rekao je kako je EOR projekt prvi u nizu koje će Vlada poduprijeti. Vlada i Uprava Ine obavili su strateške razgovore u kojima je dogovorena maksimalna potpora za pokretanje investicijskog ciklusa, u čemu Ina ima važnu ulogu, izvijestio je Čačić.

Na tom tragu je, dodaje, Vladina odluka o nepovlačenju dijela dividende Ine za prošlu godinu koja bi pripala državi, u iznosu od približno milijardu kuna. Posebno je važno što je u EOR projektu riječ o primjeni novih tehnologija koje bi mogle biti primijenjene i drugdje, primjerice u budućem podzemnom skladištu plina u Beničancima, a njegovom provedbom domaće tvrtke steći će i vrijednu međunarodnu referencu, kaže Čačić. Zamoljen za komentar mogućnosti ulaska Vladinih dužnosnika u Nadzorni odbor Ine, predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott je rekao da je to stvar dioničara, a isti odgovor je dao i na pitanje razmatra li se mogućnost izmjene međudioničarskog ugovora hrvatske Vlade i MOL-a.