Poslovna scena
StoryEditor

Vlada našla kupca za Dinu

02. Kolovoz 2012.
Piše:
lider.media

- Riječ je o vrlo uglednom poduzeću prema podacima bonitetnih agencija i poslovnih subjekata, što smo ih prikupili, kazao je ministar Slavko Linić o turskom investitoru Caliskan, koji je iskazao interes za kupnju Dine.

Ta tvrtka ima 36 milijuna dolara temeljnog kapitala, sastoji se od 15-tak poduzeća koji se bave trgovinom metalima, transportom, turizmom itd.  Vlada je dala državno jamstvo u korist Zagrebačke banke za avansno plaćanje turskog investitora kako bi se isplatile plaće radnicima Diokija i Dina Petrokemije u iznosi od pet milijuna eura. Na temelju toga Zagrebačka banka izdat će garanciju u korist turske tvrtke za stjecanje udjela u društvu Adriaoil SpA, koji će se potom upotrijebiti za isplatu plaća radnicima Diokija i Dine. Jamstvo se izdaje, dodao je Linić, na temelju ponude Calilskana s namjerom preuzimanja i pokretanja proizvodnje u Dina Petrokemiji. Turski investitor obvezao se osigurati 15 milijuna eura za nabavu sirovina za pokretanje proizvodnje a preuzima i 61 milijun eura obveza prema dobavljačima.

Vlada je donijela i odluku o provedbi postupka odabira savjetnika za usluge monetizacije javnog duga vezanog uz društva Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka – Zagreb. Postupak bi, prema riječima ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaš Dončića, trebao biti okončan u veljači ili ožujku 2013. godine pri čemu bi agent trebao ponuditi nekoliko opcija. Predsjednik Vlade Zoran Milanović dodao je da taj posao treba obaviti temeljito i vrlo oprezno kako bi se nešto zaradilo, a ne izgubilo.

07. svibanj 2024 06:41