Poslovna scena
StoryEditor

Vlada neobvezujuće ponude za HPB prikuplja do 31. kolovoza

09. Kolovoz 2013.

Vlada je danas objavila poziv za iskazivanje interesa i prikupljanje neobvezujućih ponuda za stjecanje 99,13 posto dionica Hrvatske poštanske banke (HPB), objavljeno je na internet stranicama Ministarstva financija.

Zastupana po Ministarstvu financija, Vlada namjerava prodati sve dionice u toj banci koje ima pod svojom neposrednom i posrednom kontrolom, što ukupno predstavlja 99,13 posto ukupnog broja izdanih dionica.

Privatizacija HPB-a provest će se procesom otvorenog međunarodnog prikupljanja ponuda, a Vlada poziva sve zainteresirane da svoj iskaz interesa, u kojem će se predstaviti, dostave u pisanom obliku financijskom savjetniku do 31. kolovoza ove godine tvrtki Confida-Revizija.

Nakon primitka iskaza interesa, financijski savjetnik će investitorima dostaviti Informacijski memorandum i Sažetak informacija o društvu, te ih upoznati s daljnjim tijekom procesa.

Investitori koji iskažu interes bit će pozvani da dostave svoju neobvezujuću ponudu do 20. rujna, u skladu s pravilima postupka za prikupljanje ponuda i hrvatskim propisima.

Odlukom Vlade od 18. srpnja, potencijalnim strateškim investitorima u HPB bit će ponuđeno 871.142 dionice HPB-a, pojedinačne nominalne vrijednosti 1.100 kuna, ukupne nominalne vrijednosti 958,2 milijuna kuna, a prodaja će se provesti modelom strukturiranog javnog prikupljanja ponuda strateških investitora.

HPB je u prvom polugodištu ostvario neto dobit od 61,4 milijuna kuna, što predstavlja blagi porast u odnosu na isto razdoblje prošle godine kad je zabilježena dobit od 61 milijun kuna. HPB je sedma banka u Hrvatskoj po veličini aktive, koja je na kraju lipnja iznosila je 17,8 milijardi kuna, te je porasla 701,8 milijuna kuna, odnosno 4 posto tijekom prvih šest mjeseci ove godine.

19. travanj 2024 13:03